Afbeelding
Michael Janiec

Vuurwerkverkoop begonnen: 'Siervuurwerk steeds populairder'

Cultuur

BREDA - Allerlei setjes van potten, siervuurpijlen, sloffen rotjes en de welbekende pakketjes wondertollen. De verkoop van legaal consumentenvuurwerk is vanaf donderdagochtend 28 december officieel begonnen. Ook bij vuurwerkverkooppunt Kees Breda, in de Vierwindenstraat.

Een vader staat met zoontje afwegend naar de etalage te turen. De keuze is al snel gemaakt en wordt genoteerd: “Oké, dus we nemen nummertje zeven, elf en dertien.” Een moeder komt even later alleen binnen en vraagt gelijk om deskundig advies: “Hoe veilig is die pot? Wat is de kans dat die omvalt?” Ze maakt een kritische afweging en hakt de knoop door.

Is het wat dit jaar? “Weet ik niet, dat is toch telkens een verrassing!”, zegt de 45-jarige Stefan, die met z’n zoontje (12) alvast wat siervuurwerk komt inslaan. “Als je het mij vraagt dan moeten ze al dat vuurwerk gewoon afschaffen en regelt de gemeente professionele vuurwerkshows.” Stefan doelt daarmee vooral op de milieulasten door al dat afgestoken vuurwerk. “Al die kleuren in het vuurwerk komen door de toevoeging van metalen, niet goed.”

Knalvuurwerk verliest langzaamaan terrein aan siervuurwerk, vertelt Tijn de Vries, eigenaar van Kees Breda. “Knalvuurwerk is minder populair, vanwege de overlast die het veroorzaakt,” beredeneert hij. De Vries staat aan het roer van het 75 jaar oude familiebedrijf. “De hardheid van de knal bepaalt veelal of vuurwerk aan Nederlandse veiligheidsnormen voldoet. Fabrikanten proberen tegenwoordig knalvuurwerk beter te verkopen door er meer siervuurwerk in te verwerken.”

Bart studeert in Delft, maar woont in de buurt. Zijn bezoek aan de winkel is niet echt gepland. Bart gaat vooral voor de knallers, want dat is het leukst. Illegaal vuurwerk knalt toch het beste? “Als ik grotere knallen wil zien, dan ga ik wel bij het leger langs”, merkt hij lachend op.