Afbeelding
Michael Janiec

Spitsuur Bredase boombeheerders komt na de storm

Algemeen

BREDA - Een intensief een-tweetje tussen gemeente en brandweer; alle beschadigde en omgewaaide bomen veilig bergen. Wethouder Boaz Adank bracht donderdag na het hoogtepunt van de storm een werkbezoek aan het gemeentelijke beheer van bomen in Breda.

In de navolging van de storm, zijn namens de gemeente en brandweer tientallen mensen op pad. Hoewel de sfeer in het kantoor van de werkplaats een zekere mate van gemoedelijkheid uitstraalt, heeft European Treeworker Roy de Kort zijn handen vol aan een stortvloed van binnenkomende meldingen. “Als ik even op refresh druk in het systeem, dan komt er weer een berg aan nieuwe meldingen bij”, vertelt hij.

De Kort volgde een twee jaar durende gespecialiseerde opleiding. Namens het Bredase gemeentelijke boombeheer onderzoekt hij normaliter vooral, maar vandaag overziet hij de coördinatie van de meldingen.

De Kort en wethouder Adank in gesprek

“Wat zijn de ergste meldingen die je hebt gezien?”, vraagt de wethouder aan De Kort. Waarop hij antwoordt: “Een paar meldingen van bomen tegen huizen aan.” Daarnaast is de wethouder benieuwd of het ook daadwerkelijk rustiger is nu de storm is gaan liggen. “Ja en nee”, zegt De Kort. “De wind is gaan liggen, maar er is nog veel werk. Het is nu aan ons om prioriteit te stellen bij bomen die verzwakt zijn en daardoor op de langere termijn alsnog een kans hebben op vallen.”

De tweede storm die zich in begin van 2018 manifesteerde, richtte aanzienlijk meer schade aan. Vooral bomen moesten het ontgelden door de pittige rukwinden. “De grond is extreem nat door regenval van afgelopen maanden, logisch dat veel bomen om zijn,” vertelt Bas Heesters, leidinggevende Bomen, Sport & Recreatie bij de Bredase gemeente. “Iedere boom die omvalt is doodzonde, maar je ontkomt er niet aan,” voegt hij toe.

Even de situatie peilen

Deze afdeling beheert in Breda maar liefst 93.000 gemeentelijke bomen. Al deze bomen staan in een groot digitaal logboek. “We controleren zo’n 40.000 stuks per jaar en bepalen wat er gesnoeid moet worden. Soms snoeien wij vaker als de conditie erom vraagt,” legt Heesters uit. Daarnaast is beheer ook verantwoordelijk voor hele boompercelen die in de categorie horen van de ecostructuur.

Bij die controles gaat de gemeente heel secuur te werk, want er zijn (wisselende) factoren die een rol spelen: “Omgeving speelt een grote rol bij beheer. Bomen passen zich aan als omgeving verandert en zonodig houden we dan een extra oogje in zeil,” vertelt Heesters. De peil van grondwater heeft daar invloed op, maar ook hoe de wind zich verplaatst door de nabije omgeving. Ook houden de beheerders rekening met de bewoners en hun kroost die hoog in de bomen woont: “Als vogels broeden, dan slaan we die boom over, markeren die in het systeem en komen later terug.”