Maar één uur Happy Hour in Breda op vrijdag. De pret is nauwelijks minder. foto Thaddeuz
Maar één uur Happy Hour in Breda op vrijdag. De pret is nauwelijks minder. foto Thaddeuz

Nieuwe afspraken moeten discriminatie tijdens uitgaan verminderen

Algemeen uitgaan

?BREDA - In het vernieuwde Convenant Veilig Uitgaan maken de verschillende partijen striktere afspraken over het voorkomen van discriminatie in uitgaansgelegenheden in Breda.

Dat meldt de gemeente Breda deze woensdag. “Gemeente, horeca, beveiligingsbedrijven, politie en Openbaar Ministerie gaan gezamenlijke, concrete doelen stellen, afspraken maken en jaarlijks monitoren”, aldus de gemeente. Zo willen partijen ‘duurzaam samenwerken aan een gastvrij uitgaansklimaat’.

In het is ruime aandacht voor het deurbeleid, dat volgens de gemeente een gastvrij en veilig uitgaansklimaat beoogt met zo weinig mogelijk incidenten. “Op dat punt zal ook naar het handhavingsbeleid van de gemeente moeten worden gekeken. Want een te strenge toepassing van dat beleid betekent dat ondernemers strenger aan de deur selecteren om risico’s te vermijden.”

Testbezoeken                    
Naast de aanscherping van het convenant maken horecabedrijven hun huisregels aan de deur beter zichtbaar, gaan horeca en beveiligingsbedrijven meer aandacht geven aan gastvrijheid en worden jaarlijks testbezoeken gehouden om dit onderwerp onder de aandacht te blijven houden.

Zonder reden geweigerd
Onderzoek van RADAR, bureau voor gelijke behandeling, in opdracht van de gemeente toonde aan er grote verschillen zijn in het deurbeleid. Voor het onderzoek hebben jongeren het deurbeleid en de sfeer getest in vijf verschillende horecagelegenheden in Breda tijdens drie avonden in 2017.

“Op de eerste avond zijn bij verschillende gelegenheden jongeren met een donkere en getinte huidskleur zonder gegronde reden geweigerd”, aldus de gemeente over het onderzoek. “Tijdens de andere twee avonden werden alle jongeren toegelaten, echter was er wel sprake van een strikter deurbeleid bij jongeren met een donkere en getinte huidskleur.”

 

De nauwere samenwerking tussen de partijen van de laatste jaren heeft volgens de gemeente al geleid tot een prettiger uitgaansklimaat. Maar: ‘Radar-onderzoek naar de toelating van diverse groepen jongeren door verschillende uitgaansgelegenheden in onze binnenstad laat echter zien dat verbeteringen mogelijk zijn.’  Het tv-programma Undercover Nederland toonde anderhalf jaar geleden aan dat bij verschillende gelegenheden sommige groepen niet toe lieten.

Burgemeester Paul Depla staat een verandering voor zodat uitgaan voor iedereen ‘prettig e´n veilig’ is. “Een uitgaansklimaat waarbij veiligheid en deurbeleid in balans zijn en waarbij we elkaar beoordelen op gedrag; niet op afkomst.”

Zorgen over deurbeleid
Op verzoek van de burgemeester is ook met de jongeren gesproken over de sfeer, veiligheid en het gevoel welkom te zijn in het uitgaansleven in de stad. Uit de gesprekken bleek dat jongeren positief waren over de sfeer in de stad, maar zich zorgen maken over een selectief deurbeleid.

“Verschillende jongeren zeggen ervaring te hebben met ongelijke behandeling aan de deur en hebben het beeld dat uitgaan in Breda niet altijd gastvrij is voor iedereen. Daarnaast wordt door hen aangegeven dat er weinig diversiteit is in het aanbod van de horecagelegenheden in de stad”, meldt de gemeente.                  

Gemeente heeft de uitkomsten van het onderzoek besproken met de horeca en beveiligingsbedrijven.