‘Restafvalcontainers nog wennen, maar doen ons stinkende best’

Algemeen

BREDA - De gemeente Breda ontvangt met regelmaat tientallen tot honderden opmerkingen over opgestapeld afval rond de ondergrondse restafvalcontainers. Bij vijftien procent van de containers wordt afval bijgeplaatst.

Lees ook: Zes redenen waarom afval bij de containers wordt geplaatst

De ontstane afvalbergen worden meteen aangepakt, evenals problemen met toegang tot de containers, geeft een woordvoerder van de gemeente aan. De gemeente doet dit aan de hand van de zogenaamde ‘hotspots’.  “Binnen een week zijn op deze manier alle hotspots, die verspreid over de gemeente liggen, geruimd”, aldus de woordvoerder.

In totaal heeft toezicht en handhaving 2800 meldingen onderzocht. “Dat betekent zakken doorzoeken om de dader te achterhalen. Dat lukt niet altijd. Er zijn daarop 500 waarschuwingsbrieven verstuurd. Na waarschuwingen zijn er enkelen die nog een keer zijn betrapt.” Inmiddels zijn er 20 mensen ook daadwerkelijk beboet, laat de gemeente weten. Tijdens de invoering de afgelopen maanden zette de gemeente in op voorlichting. “Nu het nieuwe systeem uitgebreid is uitgelegd, wordt de kans op een directe boete steeds groter. We gaan strakker handhaven.”

Die nieuwe manier van afval inzamelen is voor iedereen wennen. “We proberen daarnaast de afvalinzameling zo goed mogelijk te regelen. Maar soms lopen we ook tegen technische mankementen aan en ook voor ons is het nieuwe systeem wennen.”

Inspanning
Dat heeft te maken met ‘een enorm ingewikkelde planning om alles op tijd op te halen, om de restcontainers op tijd te legen en om te reageren op alle meldingen en klachten.’ “Ik heb niet de illusie dat dit binnen een jaar helemaal op rolletjes loopt maar wij doen ons stinkende best en ik hoop onze inwoners ook”, aldus verantwoordelijk wethouder Paul de Beer.

Het zelf wegbrengen vergt een inspanning van iedereen, erkent de wethouder. “Maar hoe meer je scheidt, hoe minder restafval. Niet iedereen heeft hier begrip voor of wil meer moeite doen. Elke verandering vergt tijd. We blijven daarom communiceren maar ook handhaven en inzetten van afvalcoaches.”

Hij geeft aan dat het een ‘mentale verandering en een gedragsverandering’ vraagt. “We zien dat heel veel mensen begrip hebben voor de nieuwe manier van scheiden vanuit het oogpunt van milieu en duurzaamheid. En dat ze ook meewerken”, laat hij weten.

Dat heeft al effect, stelt de wethouder. “Het restafval was in 2016 nog 187 kg per persoon en dat is in één jaar, terwijl dit nog een invoeringsjaar was, gedaald naar 155 kg.” Mensen moeten vooral melding blijven maken als containers niet goed werken of als er veel gedumpt wordt, aldus de gemeente. “Dan kunnen wij maatwerk leveren.”

Grofvuil
Het bijplaatsen van bij restafvalcontainers komt regelmatig voor, met een piek na de feestdagen. “Er komen dan ook veel klachten en reacties op social media binnen over afval, variërend van circa 30-40 reacties tot soms enkele honderden op piekmomenten.” Hij geeft aan dat het bijplaatsen van huishoudelijk afval ook niet nodig is: “Voor grofvuil hebben we al goede voorzieningen: dat wordt na afspraak gewoon thuis opgehaald of je brengt het zelf weg naar het milieustation.  Ook op zondag is het milieustation open.”

Het systeem met de ondergrondse containers en de verschillende kliko’s voor plastic, gft en papier is ingevoerd om het restafval te verminderen ‘en meer recyclebare  grondstoffen in te zamelen zoals plastic en drankkartons, gft en papier. Dat zijn producten waar nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden.’