De bijeenkomst in het stadskantoor, wachten op de uitslagen.
De bijeenkomst in het stadskantoor, wachten op de uitslagen. Wijnand Nijs

Dit weten we over de Bredase verkiezingsuitslag

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Breda heeft gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. De opkomst was woensdag met vijftig procent iets hoger dan vier jaar geleden. Wat weten we nog meer over de verkiezingsuitslag?

De uitslag
Allereerst: de VVD is de grote winnaar. Lijsttrekker Thierry Aartsen mag met een elftal de raad in. Daarmee zijn de liberalen veruit de grootste partij. D66 en CDA volgen met zes zetels op afstand. 

De verliezers (1)
Een aantal partijen keert niet terug in de raad. BOB van Cees van der Horst en Yvonne de Heer-Seveke’s TROTS/OPA konden hun zetel van 2014 niet behouden.

De verliezers (2)
De nieuwe partijen ontstaan uit afsplitsingen halen de raad niet. Volmondig Ja van oud-CDA’ers Peter Elbertse en Els Groeneweg en Volkspartij Breda van voormalig SP-lid Jamal El Kadourri en voormalig Breda’97-raadslid Pauline Ruijs-Lee haalden de kiesdeler niet. Ook Paul de Jong kan zich met zijn Bredase Stadspartij beraden op de toekomst.

De nieuwkomer
De raad kent een nieuwkomer: 50Plus van voormalig TROTS en VVD-politicus Joep Taks. De ouderenpartij heeft twee zetels veroverd.

Wie zijn de winnaars
De verkiezingen kennen drie winnaars: VVD (+3), 50Plus (+2) en GroenLinks (+2).

Lokaal
Breda heeft in de periode 2018-2022 maar een puur lokale partij in de raad. Peter Vissers is het enige raadslid voor Breda’97. Daarmee is de verkiezingsuitslag in Breda anders dan in veel andere steden. Onder meer in Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Enschede werden lokale partijen de grootste.

Wie komen er in de raad?
Dat is pas vrijdag duidelijk. Dan zijn ook alle voorkeurstemmen bekend. Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld in het geval van het CDA niet de eerste zes van de lijst in de raad komen. Dat was in 2014 het geval bij drie raadsleden van deze partij.

Hoe gaat het college eruit zien?
En wanneer is er een nieuw college? Breda kende de afgelopen drie jaar een college van VVD, D66, SP en PvdA. SP en D66 verloren allebei twee zetels. GroenLinks won. Lijsttrekker Peter Bakker zinspeelt duidelijk op collegedeelname. Het is aan de VVD om de gesprekken te openen. Dat kan best even duren.

Hoe is de verkiezingsdag verlopen?
Lees daarvoor ons liveblog terug.