Rapper HEF.
Rapper HEF. William van der Voort

FRESH wil gat in hiphop-aanbod regio dichten

Cultuur

BREDA – Hiphopliefhebbers kunnen hun hart ophalen. In Mezz is deze vrijdag de eerste editie van het nieuwe hiphop-concept FRESH.

Hef, Young Nnelg, Leafs, evenals ANBU en nog enkele artiesten staan op de avond van 23 maart klaar op het Mezzpodium. En dat zijn geen onbekenden in het Nederlandse hiphoplandschap: “Het aanspreken van jongeren is met deze line-up wel gelukt. Het zijn kwalitatieve artiesten, waarvan je weet dat je een goede show krijgt: credible artiesten van dit moment”, vertelt Max de Beijer namens de organisatie.

Damai Schenk organiseert FRESH samen met Mezz en met De Beijer, die ook meewerkt aan Boogiedown. De Bredase DJ verzorgt tijdens de eerste FRESH de muziek in de tweede zaal: “Het doel van FRESH is om de jongere hiphopliefhebbers iets te bieden. Daarnaast breng ik het vertrouwde Boogiedown-geluid in de tweede zaal “, licht Schenk toe.

Naast een stevige up-to-date line-up, dragen allerlei aanwezige stands met kleding en muziek bij aan de complete beleving: “Er zijn kledingmerken met stands aanwezig, evenals dat je er hiphop muziek kan kopen”, vertelt De Beijer.

“Alle elementen die nu de hiphopscene dragen, zoals de bijhorende fashion en natuurlijk de muziek, die komen in FRESH terug. De acts belichamen dat, evenals Damai, die met z’n set in de tweede zaal je helemaal onderdompelt in de hiphop”, zegt De Beijer. FRESH mikt dus evengoed op een breder hiphop-publiek: “Hef komt, die is al een flinke tijd bezig, maar hij is wel een artiest die alle generaties aanspreekt”, aldus De Beijer.

“Ik merk als programmeur bij Hall of Fame dat het niet moeilijk is om mensen uit andere steden met hiphop aan te trekken. Tegelijkertijd moet je wel alert blijven. Dus artiesten vinden die ‘in’ zijn, je boodschap goed vertalen en tegelijkertijd ook betaalbaar blijven. Dat blijft de uitdaging en ik denk dat wij met de eerste FRESH-editie een mooie eerste stap maken.”

Volgens de Tilburgse medeorganisator reizen hiphopliefhebbers gerust af naar andere steden. Althans, zolang de line-up daar genoeg reden tot geeft. Ruimte is er door het wegvallen van Definitie van Hiphop in Tilburg. “Er zijn hier in de buurt weinig feesten met relatief grote Nederlandse act”, vertelt de Tilburgse medeorganisator. “Ik hoop dat wij dat met FRESH kunnen terugbrengen”, concludeert De Beijer.