Afbeelding
Jean-Paul Kocks/Studio Kocks

Plan voor stadscafé op hoek Nieuwe Prinsenkade

Economie

BREDA - Een jaar is Willem Koenders (20) al met zijn idee bezig: een gecombineerd  restaurant, stadscafé en kanoverhuurbedrijf op de hoek van de Prinsenkade en de Academiesingel. Inmiddels is alles doorberekend, is er een ontwerp en een naam: Las Lanzas. “Ik ben benieuwd wat iedereen ervan vindt.”

Een jaar geleden kreeg de student het idee voor een kanoverhuurbedrijf en ging hij de boer op. “Het idee is ontstaan rond het doortrekken van de Mark. Ik vermoed dat er dan meer vraag komt naar waterrecreatie. Daarnaast speelt ook de mogelijke herontwikkeling van het CSM-terrein. Dit punt zou mooi als koppelstuk tussen de twee gebieden kunnen werken. De drie functies stadscafé, restaurant en kanoverhuur kunnen elkaar versterken, zijn ondersteunend aan elkaar.”

Las Lanzas
En de naam, waarom Las Lanzas? “Ik ben vaak met mijn vader naar lezingen over de historie van Breda geweest. Ook over dit schilderij. Breda komt er niet goed van af, maar het is wel van historische waarde”, vertelt hij over het schilderij van Vélasquez, dat in het Prado in Madrid hangt.

De naam doet ook recht aan de plek, met uitzicht op het Spanjaardsgat. “Het is een erfgoedbestemming, waar vroeger de lunetten waren. Vandaar dat we ook de karakteristieke vorm hebben meegenomen in het ontwerp.”

Plek verdient iets moois
Koenders is - uiteraard - enthousiast over zijn plan en ontwerp. “Het stukje grond nu is slecht onderhouden, er staan twee treurige bankjes, lopen ratten. Daar mag toch echt wel iets moois komen. Dat verdient die plek.”

De ondernemer in spe ziet verschillende doelgroepen. “Als startpunt voor groepsuitjes met kanoën, maar qua horeca mensen van de rechtbank en 5Tracks. En iedereen die van het uitzicht wil genieten.”

Las Lanzas is ontworpen als een paviljoen. “Je hebt daar een schitterend uitzicht over de Grote kerk en het Spanjaardsgat. Het unieke is ook dat je op waterniveau kunt zitten, dat heb je nergens in Breda.” Bezoekers kunnen op het dakterras op de eerste verdieping zitten. Daar zit je op straatniveau, in de serre op waterniveau of, voor de kanoërs, bij het terras aan het water. “Het ontwerp is zo geworden omdat je op die manier optimaal gebruik maakt van de ruimte.”

In het ontwerp blijft het groene karakter van de hoek behouden. “We halen wel twee bomen weg, maar we plaatsen nieuwe terug naast het paviljoen of als het mogelijk is verplaatsen we ze. Het groene komt ook terug in het gras op het dak. Dat zie je vanaf de brug en de gebouwen er omheen.”

Businesscoach
Afgelopen jaar hielp businesscoach Freek Kraus hem met de doorberekeningen van de plannen. “En Jeroen van Eggermond van Pier 15 is mijn adviseur geweest, die heeft meegedacht.” Het ontwerp liet hij doen door Jean-Paul Kocks van Studio Kocks. “Het kan zo gebouwd worden, de constructie is doorberekend. Zijn nog wel zaken die we niet weten, zoals de riolering.” Hoeveel geld heeft hij nodig? “Zoals het er nu staat zou het een investering van zo’n drie ton vragen.”

Benieuwd naar de reacties
Nu het ontwerp klaar is, wacht de volgende stap. “Ik heb al een paar mensen gesproken die willen investeren. Ik hoor graag wat mensen willen en verwachten. Daarnaast ga ik met de gemeente in gesprek over het bestemmingsplan en met andere mensen over mijn eigen rol. Ik heb het initiatiefplan inmiddels klaar en dat ga ik voorleggen. Toen ik voor het eerst kwam, vonden ze het een leuk idee, met potentie. Ik ben benieuwd hoe ze er nu over denken. Dat is spannend.”

Las Lanzas vanaf het water. Artist Impressie Jean-Paul Kocks/Studio Kocks
Las Lanzas bovenaanzicht. Artist Impressie Jean-Paul Kocks/Studio Kocks