Afbeelding
Pixabay

Ruim 300 mailadressen Breda in hack-database

Algemeen

BREDA - Op de zoekmachine voor gelekte Nederlandse wachtwoorden, die sinds donderdag weer bereikbaar is, blijken ook 311 accounts van de gemeente Breda te staan.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er echter geen ‘actueel gevaar’. Het beleid is namelijk dat alle werknemers iedere twee maanden het wachtwoord van hun e-mailadres moeten wijzigen. “Daarnaast lopen er ook een aantal interne campagnes om mensen alert te maken op de online veiligheid.”

De data zijn afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van Dropbox, Facebook en LinkedIn. In totaal gaat het om 1,4 miljard e-mailadressen en bijbehorende gekraakte wachtwoorden, waarvan 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden. Het is niet bekend of het om oude of actuele wachtwoorden gaat.

Vorig jaar wist RTL Nieuws al het LinkedIn-account van onder meer wethouder Patrick van Lunteren te hacken. “Dit is een wake-up call als het gaat om het aanpassen van je wachtwoorden”, gaf hij toen aan. In de Tweede Kamer werd naar aanleiding van de hack een commissie in het leven geroepen. In Breda is dat niet gebeurd.

Check hier of ook jouw e-mail en wachtwoord is gelekt.