Festivals: ‘Maak haast met realisatie Kunsthal’
Festivals: ‘Maak haast met realisatie Kunsthal’ Stadsfotograaf Breda

Festivals: ‘Maak haast met realisatie Kunsthal’

Cultuur

BREDA - Breda moet haast maken met de realisatie van een kunsthal. Dat schrijft Bart Straatman van BredaPhoto in een brief gericht aan de onderhandelaars van een nieuw coalitieakkoord.

In de brief, die mede onderschreven wordt door Dennis Elbers van Graphic Matters, Wicher Meijer (NHTV) en Femke den Boer (St.Joost), onderstreept Straatman het belang van een dergelijke hal voor het festival en voor de Bredase kunst.                

De nieuwe coalitiepartijen zouden een haalbaarheidsonderzoek moeten starten met de intentie om tot een realisatie van een kunsthal te komen ‘op zo kort mogelijke termijn’.     “Wij denken daarbij aan het gebied rond de Backer&Rueb/Van Puijfelik, het gebied KlaversJlansen, en het voormalig Belastingkantoor”, maakt hij duidelijk.

De Bredase festivals BredaPhoto en Graphic Matters, en de twee grote onderwijsinstellingen AVANS en NHTV ontwikkelden vorig jaar onder de naam De KunstKazerne een plan om te komen tot een kunsthal in het voormalig Breda’s Museum. Dat plan redde het niet.

Samen werken de partijen nu aan ‘KunstHalBreda’. “Dat moet een laagdrempelige, multifunctionele en zelfstandige facilitaire voorziening worden met een kwalitatief cultureel, actueel en maatschappelijk profiel.”

De KunstHalBreda kan plaats gaan bieden aan gezichtsbepalende festivals die Breda nationaal e´n internationaal op de kaart zetten, zoals Graphic Matters en BredaPhoto. Daarnaast moet de hal ruimte bieden aan presentaties van de verschillende creatieve opleidingen.                     

De KunstHalBreda kan volgens de briefschrijver ook gebruikt gaan worden door organisaties van binnen en buiten Breda ‘voor het organiseren van exposities, culturele of maatschappelijke evenementen, passend binnen het kwalitatief cultureel, actueel en maatschappelijk profiel van de KunstHalBreda’.