NAC won vrijdag 22 mei met 0-1 van VVV door een doelpunt van Guyon Fernandez.
NAC won vrijdag 22 mei met 0-1 van VVV door een doelpunt van Guyon Fernandez. Peter Visser

NAC en eredivisiebehoud: ‘Het gaat weer echt op zijn NAC’s’

Sport

BREDA - NAC speelt deze woensdag de belangrijke uitwedstrijd tegen Sparta. Daarna volgen de thuiswedstrijd tegen Heerenveen en de uitwedstrijd bij hekkensluiter FC Twente. Hoe zien NAC-volgers de kansen van hun club?   

“NAC is een speeltuinelftal, dat heel graag zelf wil voetballen”, analyseert Levien den Boer van B-Side Rats. “Dat is leuk als je twaalfde staat, maar niet nu. Nu is het punten schrapen en dat betekent vooral tegengoals voorkomen. En dan geeft Angelino echt wel één of twee goede voorzetten per wedstrijd.”

Thijs Kroezen, NAC-volger voor BredaVandaag, weet dat het nog ontzettend lastig gaat worden voor NAC. “Sparta en Twente zijn directe concurrenten en daar doet de ploeg het dit seizoen echt heel slecht tegen. Er werd geen enkele overwinning geboekt tot nu toe. Daarnaast merk je dat iedereen een beetje op zijn tandvlees loopt. Veel jongens hebben pijntjes, dat werkt niet mee.”

Getergde tegenstanders
Leon Deckers van De Rat heeft er een hard hoofd in. “Die nederlaag tegen Willem II heeft wel wat gedaan. En we zien de concurrenten nu ook rare dingen doen wat de meest ongunstige scenario's tot gevolg heeft. Iedereen denkt dat wij het meest gunstige programma hebben. Het tegendeel is waar. We krijgen een getergd Sparta, omdat Twente weer is genaderd. We krijgen een getergd Twente in een kolkende Grolsch Veste omdat ze weer reële kansen op handhaving zien.”

Niet verliezen
“Het gaat de komende wedstrijden vooral om niet verliezen”, stelt Den Boer. “Dus ten koste van alles tegengoals voorkomen. Dan zit er voldoende kwaliteit in om echt wel een goaltje te maken, want zo goed is de verdediging van Sparta en Twente niet. Je ziet alleen in alle verloren duels dat het achterin gewoon echt heel slordig is. Met 54 tegengoals is wel duidelijk waar de problemen zitten.”

Kroezen is voorzichtig optimistisch. Het gras bij de buren in nood is niet altijd groener. Ook bij andere clubs spelen blessures en stress een rol, ziet hij. “Denk je dat ze bij Sparta gerust zijn vanavond? Dat denk ik niet. Voor hen is dit de laatste kans om de nacompetitie en misschien degradatie te voorkomen. Dat zorgt ook voor spanning.”

Vakantie niet plannen
Sparta-NAC wordt bepalend, vermoedt Kroezen. “Allereerst moet NAC natuurlijk een resultaat boeken, maar daarnaast moet je met een schuin oog naar Roda JC kijken. Die spelen vanavond tegen de landskampioen, Als PSV daar toch weet te winnen, kan het een hele mooie avond worden voor Breda. Als NAC geen resultaat boekt en Roda JC wint, zou ik mijn vakantie nog niet durven te plannen.”

Den Boer staat er een beetje dubbel in, geeft hij aan. “Ik vermoed niet dat NAC nog heel veel punten gaat pakken, maar durf zie desondanks kansen om aan de nacompetitie te ontsnappen.”

Hij komt tot het volgende scenario: “Sparta zou zomaar nog zes punten kunnen pakken (winst op NAC, winst op Heracles), maar heeft dan nog altijd een slechter doelsaldo. En als Roda vanavond verliest, zie ik die niet meer én van VVV én van ADO winnen. Zelfs met drie nederlagen kom je dus nog een heel eind.”

Om te huilen
De B-Side Rats-man plaatst wel een grote maar hierbij: “Het wordt alleen wel heel penibel, want NAC was afgelopen zondag echt dramatisch. En de prestaties tegen de onderste ploegen dit seizoen zijn werkelijk om te huilen.”

Kroezen ziet in deze achtbaan langs de afgrond nog positieve aanknopingspunten. "Natuurlijk is het vervelend als supporter om in deze spanning te zitten, maar is dat niet het leven van een NAC-supporter? Kleurloos dertiende is misschien één jaar leuk, maar ik hou van deze spanning. Wedstrijden waar het echt om gaat. Vorig jaar bij NEC zat ik stuiterend op de tribune. Dat zal vanavond niet anders zijn."

Onthoofde voorhoede
Hoe ziet Deckers dat? “Hopelijk kunnen we thuis tegen Heerenveen nog wat potten breken, maar dan moet echt alles goed gaan. En met een onthoofde voorhoede zien die kansen er vooralsnog niet best uit. Het gaat weer echt op z'n NAC's.”

Sparta-NAC begint deze woensdag om 20.45 uur.