Logo bredavandaag.nl
foto: Gerard Stolk
foto: Gerard Stolk

Klanten AH vallen plastic aan tijdens Plastic Attack

BREDA - Sta je er wel eens bij stil hoeveel plastic afval je verzamelt na het doen van boodschappen? Aanstaande zondag wordt hier met een ‘Plastic Attack’ in Breda aandacht gevraagd voor de plasticvervuiling. Bij de Albert Heijn in de Nieuwstraat laten deelnemers van de actie de overbodige plastic verpakkingen na het boodschappen doen achter in de winkel.


“We merken dat er vanuit consumenten de wens is om minder afval te produceren”, vertelt Elisah Pals van mede-organisator Zero Waste Nederland. “Maar we leven in een systeem waarin dat eigenlijk bijna niet mogelijk is. Als je boodschappen doet in de supermarkt word je gedwongen om alles in een verpakking te kopen.”

Zelf leeft Pals al 2,5 jaar zonder afval te produceren. “Je ziet de laatste tijd dat iedereen steeds beter bezig is met recyclen. Ook vanuit de gemeente bijvoorbeeld. Maar dat is nog niet genoeg. We moeten aan de voorkant afval zien te voorkomen.” En dat begint bij de supermarkten, volgens de organisator.

Zondag is het Earth Day. Mede daarom het geschikte moment om de actie te houden, aldus Pals. “Het is een internationale dag waarin aandacht wordt gevraagd voor de vervuiling die met z’n allen maken. We willen met de actie een signaal afgeven en bewustwording creëren.”

De actie bij de AH aan de Nieuwstraat is een openbaar evenement en de eerste in Brabant. Soortgelijke acties in Groningen hebben laten zien dat deze rustig verlopen. “Iedereen die belangstelling heeft mag en kan meedoen. Tot nu toe doen er vooral veel studenten van Avans mee die mede-organisator zijn. En daarnaast ook van Energiek Breda en GroenLinks.”

Vervolgacties zijn nog niet gepland, maar ‘mocht er nu heel goed op gereageerd worden, dan gaan we het wel overwegen’. De actie begint zondag om 12.00 uur voor de Albert Heijn in de Nieuwstraat.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief