foto Guido van der Kroef
foto Guido van der Kroef

6 dingen die je móet weten over Breda Jazz Festival

Cultuur

BREDA - Het is bijna zover. Het grootse jazzfestival van Breda én Europa staat voor de deur. Hieronder vind je zes vragen en antwoorden die je gelezen moét hebben voordat je naar jazzfestival gaat. 

Breda Jazz: een mooi festival, maar wat is nou eigenlijk de geschiedenis achter het festival?
Breda Jazz Festival is ontstaan in 1971. Vanaf dat jaar is het festival uitgegroeid tot een groots vierdaags muziekevenement. In de beginjaren van Breda Jazz Festival was het Turfschip het middelpunt van de festiviteiten. De buitenconcerten vonden toen vooral plaats op de Havermarkt en de Grote Markt. In 1999 gaat Breda Jazz organisatorisch en financieel door een diep dal. Een nieuw festivalbestuur, met nieuwe inzichten, was de oplossing. 

Het Bredase jazzfestival is de grootste van Europa. Hoeveel mensen komen er naar Breda om te jazzen?
Jaarlijks komen er naar schatting zo'n 250.000 bezoekers op het festival af. De bezoekers komen niet alleen uit Breda, maar uit alle delen van Europa en zelfs daarbuiten.

Wie zijn dan al die mensen dan?
Lang niet meer alleen liefhebbers van jazz komen op het festival af. Toch is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers van het Breda Jazz Festival 44 jaar. Er komen evenveel jongere als oudere mensen dan 44 jaar.  

Mooi, zo'n festival in de Bredase binnenstad, maar wat levert het Breda op?
Buiten dat het festival Breda op de kaart zet, levert het ook flink wat geld op voor de stad. Volgens een in 2009 gehouden onderzoek door de NHTV geven bezoekers in totaal ruim 13 miljoen euro uit aan eten, drinken, overnachtingen en jazz-gerelateerde artikelen. 

Hoe zorg je er nou voor dat zo'n groots evenement goed verloopt?
Aan voorbereiding en tijdens het jazzfestival werken ongeveer 125 vrijwilligers mee. Zij zorgen ervoor dat Breda Jazz Festival vlekkeloos verloopt. 

Hoe wordt de grote groep bezoekers vermaakt tijdens Breda Jazz Festival?
Tijdens het vier dagen durende festival worden bezoekers vermaakt door zo'n 180 verschillende optredens verdeeld over 17 podia. Alle buitenconcerten zijn gratis toegankelijk. Speciale binnenconcerten kosten je tussen de vijf en twintig euro. Een groot deel van de optredende muzikanten komt uit het buitenland (Amerika, Japan, Australië, Engeland, Frankrijk etc). Maar ook lokale en regionale en nationale bands treden op op het festival.