Logo bredavandaag.nl
Spanjaardsgat Festival: Van breakdancen op Dvorak tot meezingen met Hazes
Spanjaardsgat Festival: Van breakdancen op Dvorak tot meezingen met Hazes (archief Weekbald de Bode)

Spanjaardsgat Festival: Van breakdancen op Dvorak tot meezingen met Hazes

BREDA - Ook dit jaar biedt het Spanjaardsgat Festival een zeer gevarieerd en ambitieus elfdaags festivalprogramma op het buitenpodium bij het Spanjaardsgat. Meer dan duizend muzikanten treden gedurende het festival op. Dit jaar wil het festival een grote stap maken naar vernieuwing. Dat doen het onder andere door bijzondere muziek- en dansstijlen met elkaar te combineren onder het motto: onderzoek het ongewone, breng partijen samen en leer van elkaar.


Door Joyce van Zijl

Jos Schroevers, de nieuwe dirigent van het Breda’s Festival Orkest , is groot voorstander van deze vernieuwing. “Als nieuwe dirigent probeer ik natuurlijk ook een beetje mijn eigen stempel te drukken op het programma. We slaan een ambitieuze weg in met zijn allen door deze vernieuwing. Ik ben er zelf van overtuigd dat we op deze manier allerlei stromingen en culturen binnen de muziek en dans bij elkaar brengen."

De dirigent komt zelf uit de klassieke muziek, maar heeft altijd interesse gehad in andere muziekstijlen en disciplines. "Voor onze programmakeuze was het nodig om het aantal strijkers in het Breda’s Festival Orkest te vergroten tot twintig violen. Het leuke is dat nu professionals en leerlingen samen in het orkest zitten, zo doen de leerlingen alvast orkestervaring op. “

Breda Remixed
Op donderdag 24 en vrijdag 25 mei verzorgt dit orkest ‘Breda Remixed’. Jos: “We spelen de Slavische dansen van Dvorak, waarbij The Scene een breakdance/streetdance-act heeft gemaakt. Een fantastische combinatie, een voorbeeld van zo’n brug die we willen bouwen. Jongeren komen misschien voor The Scene, ouderen voor Dvorak, en zo treffen we elkaar en leren we elkaar kennen. Dat is wat we graag willen. Vanwege de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein komt er een ‘urban’ versie van de West  Side Story en we sluiten af met DJ/producer Micha de Been. Om het allemaal nog mooier te maken wordt de voorstelling gepresenteerd door cabaretier Kiki Schippers, meteen een kleine preview van haar nieuwe voorstelling!”

Ambitie
“Wij willen een voor iedereen aansprekend festival presenteren. De komende jaren willen we dit uitbouwen en nog meer grote namen aan ons festival binden. Dit festival is uniek voor Nederland met zo’n gevarieerde programmering en een uniek podium, midden op het water. We hopen de sfeer van het Prinsengrachtconcert te creëren en het Spanjaardsgat Festival net zo’n mooie reputatie te geven. Het is toch geweldig dat je hier gratis, elf dagen lang, vanaf de brug of een terrasje naar livemuziek kunt luisteren!”

Programma
Het programma van het Spanjaardsgat Festival is enorm uitgebreid en er wordt met diverse partijen samengewerkt. Zo is er op de openingsavond in samenwerking met Pathé Breda een openluchtvertoning van de muzikale film The Greatest Showman (met Hugh Jackman). Er wordt veel verwacht van Heel Breda zingt Hollandse Hits op zaterdag 24 mei. Small-bigband BOSCO met vocalisten Jasper Taconis en Nicky van der Kuyp brengt dan een eerbetoon aan muziek van vaderlandse bodem, een meezing-festijn dat bol staat van de Nederlandstalige hits. 

In een anderhalf uur durende show (honderd nummers!) waarbij werkelijk alles langs komt: Marco Borsato, Wim Sonneveld, André Hazes, Guus Meeuwis, De Dijk, Nick en Simon, Doe Maar, Ramses Shaffy, Bløf, Willeke Alberti, Jan Smit, Frank Boeijen, Peter Koelewijn en meer. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief