Afbeelding

Help! Remy uit Ratatouille woont in mijn tuin!

Door: Babs Verstrepen Column

Ratten in je achtertuin. Dat is net zoiets als de bacteriën op de wc-bril van de kroeg. Je weet dat ze er zijn maar je moet er niet teveel over nadenken. Dat wil zeggen, op keihard bewijs zit je al helemaal niet te wachten.

Dus toen ik op blote voeten door de achtertuin liep en er iets harigs langs mijn voet streek schoot ik meteen in de ontkenningsmodus. Inclusief hoofdletters en uitroeptekens in mijn hoofd; DAT WAS GEEN RAT! Het was vast een verdwaald konijn van de buren of een kat met korte pootjes MAAR HET WAS GEEN RAT. Helaas viel er niks meer te ontkennen toen ik zijn staart tussen de bloempotten vandaan zag piepen.

Ik rende naar binnen, trok de tuindeur achter me dicht en stond al met de telefoon in mijn handen om mijn psychiater alias mijn lief alias eeuwige optimist alias eerste hulp bij mentale inzinkingen te bellen. Maar waarom zou ik? Ik wist toch al wat hij zou zeggen. Maak je niet zo druk. Ratten zijn helemaal niet eng. Eigenlijk zijn het hele leuke, slimme en grappige beestjes die ook maar een beetje doen wat ze moeten doen. Ik wist ook dat ik dan zou zeggen Zeg, doe eens even normaal, heb jij teveel Ratatouille gekeken ofzo? Ratten zijn helemaal niet lief, schattig of grappig, en al helemaal niet wanneer ze in een onbewaakt ogenblik tegen je voet botsen in een schemerige achtertuin.

Maar misschien had het denkbeeldige gesprek met mijn lief wel een punt. Misschien helpt een flinke dosis exposie therapie. Dankzij een noodoproep via sociale media had ik binnen een half uur een illegale copy van Ratatouille in huis.

Nu, na drie keer Ratatouille te hebben gezien, kan ik melden dat de staart in de tuin inmiddels een naam heeft; Remy. Of deze Remy misschien ook lekker kan koken interesseert me geen hol. Waar ik me wel druk om maak is of hij alleen is. Stel je voor dat hij samen met zijn hele familie tussen de bloempotten in de tuin woont. Daar wil ik nog steeds liever niet aan denken.

Kortom, de zelfverzonnen exposie therapie heeft niet gewerkt. Eigenlijk is er niks veranderd. Ratten in de tuin zijn nog steeds als de bacteriën op de wc-bril in de kroeg. Je weet dat ze er zijn maar je hoeft niet per se te weten hoeveel.

Babs Verstrepen