De arrestatie van Kita Lebesque
De arrestatie van Kita Lebesque Foto: Piet den Blanken

Documentaire over ongekend aantal aanhoudingen Breda in 1981

Door: Mura Kuijpers

BREDA - Koninginnedag 1981 in Breda. 148 demonstranten worden met veel commotie preventief opgepakt. De Bredase documentairemakers René Oomen en Yvonne Ton maakten er een radiodocumentaire over.

Het oppakken, in opdracht van de toenmalige burgemeester Merkx, gebeurde op uiterlijk. De hele zaak kreeg uiteindelijk ook nog een politieke staart. Een aantal demonstranten zat bijna de hele dag vast in een veel te krappe politiekooi, zonder eten, drinken en sanitaire voorzieningen.

De gebeurtenissen in Breda waren destijds aanleiding voor landelijke demonstraties tegen politiegeweld. Het was tevens een omslagpunt. Het preventief arresteren op deze schaal is daarna niet meer voorgekomen. Twaalf arrestanten kregen een vergoeding van rond de 200 gulden.

Burgemeester Merkx volgde de methode ‘Valken’, vernoemd naar de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie, met name om te voorkomen dat actievoerders de demonstratieplek konden bereiken. De hele dag door werden her en der in de stad mensen opgepakt, waarbij het dragen van een leren jasje of button voldoende was

In de documentaire vertellen onder andere actievoerders van toen wat ze hebben meegemaakt. Zo worden Marcel Rensen en Emile Rouws, eigenaren van drukkerij Salsedo, als eersten opgepakt. Het duo zat bijna twaalf uur vast in de politiekooi waar het steeds drukker werd.

Dit en meer is te beluisteren in de documentaire ‘De stad was voor één dag politiestaat’ en wordt uitgezonden op 2 september vanaf 11.20 uur op Radio 1. Een fotoserie van Piet den Blanken van die dag is hier te vinden.