Mitchell van der Gaag heeft genoeg te overdenken.
Mitchell van der Gaag heeft genoeg te overdenken. Foto: Peter Visser

Doelmannen-gate bij NAC: Van der Gaag en zijn keeperskwartet

Door: Thijs Kroezen Sport

BREDA - Toen Mitchell van der Gaag aan zijn avontuur bij NAC ging beginnen wist hij een paar dingen zeker: Het Avondje NAC moet geweldig zijn en bij de Parel van het Zuiden is het nooit saai. Beide stellingen kwamen afgelopen week uit, want na een goede 3-0-overwinning tegen De Graafschap was daar de grote keeperssoap en kan de trainer zijn keeperskwartet vol gaan maken. 

Hoe zat het ook alweer? De eerste doelman van vorig seizoen, Nigel Bertrams, vertrok in een vroeg stadium van de voorbereiding naar Denemarken. De vaak bekritiseerde Mark Birighitti en het jonge talent Karol Niemczycki bleven over en kregen om en om de kans in de voorbereiding. 

Wie als eerste?

Vlak voor de begin van de competitie was daar ineens Aro Muric, een groot keeperstalent van Manchester City die eerste doelman moest worden in Breda. Hij keepte één helft, raakte geblesseerd en zou de start van het seizoen gaan missen. De vraag aan Van der Gaag: Birighitti of Niemczycki tegen AZ? 

Er werd gekozen voor de Australiër. De wedstrijd eindigde in 5-0 voor de Alkmaarders en bij zeker één doelpunt zag de doelman er niet goed uit. Iedereen hoopte op een fitte Muric tijdens de eerste thuiswedstrijd en dat gebeurde. Hoewel de huurling de bal niet altijd klem had, maakte hij een goede indruk. De eerste doelman voor de rest van het seizoen leek gevonden… 

En toen was daar de blessure van Claudio Bravo, de tweede doelman van City. De doelman zou een groot deel van het seizoen uitgeschakeld zijn en dus moest er een nieuwe doelman komen. Klein probleem: de transfermarkt in Engeland was al gesloten. De enige opties die City had was het terughalen van een huurling of een speler zonder club contracteren.  

Vrees

Het nieuws drong ook door in Breda en werd met vrees ontvangen. Ze zullen hem toch niet echt terugroepen? "De eerste dag hoorden wij nog niks, toen dacht ik: dat komt wel goed", zegt Van der Gaag. "De volgende dag na de ochtendtraining hoor je het. Het is niet ideaal, maar dan moet je vooruit. We hebben een samenwerkingsverband met City. Dat kunnen we nu heel negatief gaan belichten, Maar NAC heeft er ook veel profijt van. Dat heeft het verleden al bewezen." 

Jong talent

En dus kreeg was het weer aan de trainer: Birighitti of Niemczycki? Deze keer kiest hij echter voor het jonge talent. "Dat is niet alleen op basis van de wedstrijd tegen AZ, want dan hadden we het hele elftal kunnen wisselen." Volgens de trainer is het een samenloop van omstandigheden, maar wie tussen de regels door luistert hoort dat Birighitti mag vertrekken bij de club. "Wij kijken op dit moment naar meerdere keepers om te contracteren", aldus de trainer. 

En hoewel het niet te controleren is, is het vermoeden daar dat NAC wel een heel bijzonder record gaan neerzetten: de eerste vier, wedstrijden van het seizoen telkens starten met een nieuwe keeper. 

Eén ding is zeker: NAC gaat deze zaterdag met de derde doelman dit seizoen, Niemczycki, op jacht naar de drie punten tegen Excelsior. Als er tijdig een nieuwe keeper wordt gecontracteerd kan Van der Gaag volgende week zijn keeperskwartet volmaken.