Het Koetshuis op Landgoed Wolfslaar.
Het Koetshuis op Landgoed Wolfslaar. Foto: Peter van der Wielen/Wikimedia

Wethouder De Beer: ‘Geen verkoopstop voor Landhuis en Koetshuis Wolfslaar’

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - In een brief aan de Stichting Landgoed Wolfslaar schrijft wethouder Paul de Beer dat het niet wenselijk of gebruikelijk om het verkoopproces van het Landhuis en het Koetshuis in deze fase te staken. De stichting Landgoed Wolfslaar drong daar twee weken geleden in een eerdere brief aan de wethouder en de raad op aan.

De Beer stelt in zijn antwoord dat ook hij pleit voor het behoud van Landgoed Wolfslaar. “Belangrijkste uitgangspunt is de openbaarheid van het landgoed en dit wordt geborgd door naast het terras van het koetshuis geen gronden te verkopen”, aldus De Beer.

Op de hoogte
Verder schrijft hij dat al vanaf eind 2017 is begonnen met de voorbereidingen om het landhuis en bijbehorende koetshuis in de verkoop te zetten. Hiervan zou volgens De Beer ook de huurder op de hoogte zijn gesteld. “Ik heb u, de stichting, daarop gemeld dat het college van mening is dat de doelen en acties, opgenomen in de visie Landgoed Wolfslaar, los staan van het eigenaarschap van de panden.”

Natuurontwikkeling
Er zou in de afgelopen periode volgens De Beer juist grond zijn gekocht ten behoeve van natuurontwikkeling bij het landgoed. Daarnaast is er door de gemeente de afgelopen twee jaar meer dan een miljoen euro in voorzieningen op het landgoed geïnvesteerd. De Beer: “Het college heeft het landhuis en koetshuis aangeboden aan Dhr. Ouborg die heeft aangegeven van zijn eerste recht van aankoop gebruik te willen maken. Momenteel is er sprake van de fase om te komen tot prijsovereenstemming.”

Eind september staat er een nieuwe vergadering tussen de gemeente Breda en de Stichting op het programma. Dit om de volgende drie plannen uit de Visie Landgoed Wolfslaar te realiseren en het landgoed vooral te behouden.