Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Zorginstellingen slaan handen in elkaar voor duurzame zorg

Door: Mura Kuijpers Politiek

BREDA - Zes Bredase zorginstellingen gaan onder de noemer ‘Green Deal’ werken aan een duurzamere bedrijfsvoering. De gemeente Breda ondersteunt hen daarbij.

De zorginstellingen die de Green Deal donderdag ondertekenden zijn Prisma, SMO, Amarant, GGZ Breburg, SOVAK en Zintri, blijkt uit een persbericht van de gemeente. Ook wordt samengewerkt met de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) en Milieu Platform Zorg.

Greetje Bos, wethouder Energietransitie, sloot de Green Deal met de betrokken partijen en is enthousiast. “We staan met elkaar voor een grote opgave als het gaat om energietransitie. Ik vind het geweldig dat deze zes grote organisaties de urgentie zien van een duurzame samenleving en zich willen inzetten om duurzamer te gaan werken. Een duurzame stad komt niet vanzelf, dat moeten we samen doen”, zo laat zij in een persbericht weten.

In de Green Deal staan afspraken over duurzame maatregelen, over kennisdeling en over de ondersteuning die de gemeente en het Milieuplatform bieden. De overeenkomst is gesloten voor drie jaar.

Zorginstellingen kunnen veel milieuwinst behalen op het gebied van duurzaam inkopen, energiebesparing, efficiënter waterverbruik, het terugdringen van voedselverspilling, vervoer van medewerkers van en naar het werk en afvalverwerking. Om die verbeteringen zichtbaar te maken heeft het Milieu Platform Zorgsector een milieuthermometer ontwikkeld. Binnen drie jaar moeten de instellingen minstens het bronzen niveau hebben behaald, waarmee ze aantonen te voldoen aan de wettelijke duurzaamheidseisen.