Henk van den Biggelaar (midden) en accommodatiemanager Johan de Koning (links) krijgen het zilveren vaantje uitgereikt van Karin Potting
Henk van den Biggelaar (midden) en accommodatiemanager Johan de Koning (links) krijgen het zilveren vaantje uitgereikt van Karin Potting Foto: AV Sprint

Strijd tegen overgewicht kinderen: Sprint heeft nu échte broodjes gezond

Algemeen


BREDA - Eén op de vier kinderen kampt met overgewicht in sommige wijken van Breda. Daar wil stichting Jongeren op Gezond Gewicht Breda (JOGG-Breda) verandering in brengen. Eén van de projecten is het gezonder maken van sportkantines, zoals bij Atletiekvereniging AV Sprint.

“We waren al langer bezig met een gezondere sportkantine”, vertelt Henk van den Biggelaar van AV Sprint.  De club haakte aan bij project Team:Fit van JOGG en kon meteen een aantal verbeteringen doorvoeren aan de hand van de tips. “We hebben nu minder snoep en chips dan eerst”, vertelt Van den Biggelaar. “In plaats daarvan verkopen we snoeptomaatjes en fruit. Ook hebben we echte broodjes gezond.”

Op die broodjes gezond kreeg Van den Biggelaar wel wat commentaar. “Omdat er geen ham en kaas op zit, vinden veel mensen het geen écht broodje gezond, terwijl dat nou juist de ongezonde dingen zijn”, lacht hij.

Volgens cijfers van JOGG-Breda heeft 9 procent van Bredase kinderen overgewicht. Simone Vermeulen van JOGG-Breda geeft aan dat de omgeving van de kinderen een belangrijke factor is. “Door de kantines op school en de sportclubs gezonder te maken, is het makkelijker en aantrekkelijker voor kinderen om gezond te eten”, zegt Vermeulen. “87 procent van de kinderen zit op een sportclub, dus daarmee bereik je veel kinderen.”

Ze hoopt daarom dat er nog meer sportclubs zijn die voor een vaantje willen gaan van Team:Fit, dat de mate van ‘gezondheid’ van een sportkantine beoordeelt in brons, zilver en goud. Daarbij staat goud voor de meest gezonde variant van een sportkantine.

Voor AV Sprint is dat gouden vaantje is iets te hoog gegrepen. “Maar dan zouden we de frituur de deur uit moeten doen, geen suikerwafels meer verkopen en geen bier meer schenken”, vertelt Van den Biggelaar. “Dat zijn één van de best verkochte producten. Als we dat doen, verdienen we niks meer. Onze vereniging kan niet zonder de inkomsten van de kantine.”

Dit verhaal is geschreven als onderdeel van het project #ikbengeenrobot

Afbeelding
Afbeelding