Afbeelding
Pixellio

'Woningaanbod bestaande woningen Breda bereikt historisch dieptepunt'

Door: Guus Arnouts Economie

BREDA - In twee jaar is het aantal te koop aangeboden woningen in Breda gehalveerd. Dat concludeert Van der Sande Makelaars op basis van de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Dynamis.

Dat is volgens de makelaar onder meer te wijten aan het beschikbare woningaanbod in het derde kwartaal van dit jaar, waarin een historisch laag niveau werd bereikt. In 2012 was het woningaanbod rond dezelfde tijd zes keer groter dan vandaag de dag. Vooral starters hebben moeite om een geschikte woning te vinden in Breda. 

Verschil bestaande en nieuwe woningen
Het resterende aanbod in bestaande woningen sluit volgens het rapport niet aan op de wensen van de bewoners en is dan ook met een kwart afgenomen ten opzichte van 2017. Toch zijn de totale verkoopcijfers een stuk beter. Dat komt met name door de vele nieuwbouwwoningen die in aantal zijn toegenomen aldus Van der Sande Makelaars. 

Per vierkante meter
De bestaande woningen profiteren van een forse prijsstijging. "Een gemiddelde woning is in het afgelopen kwartaal bijna € 37.000 meer waard dan op het hoogtepunt in 2008. Per vierkante meter betaalde de woningkoper in het afgelopen kwartaal ruim € 2.750", aldus de rapportage. Slechts in Oisterwijk (met 2.850 euro per vierkante meter) en Den Bosch (2.775 euro per vierkante meter) ligt de prijs hoger.