Afbeelding
Foto: Edwin Wiekens

Protest van ‘de 148 van Breda’ afgebeeld in raamschildering

Cultuur

BREDA - Op de ramen van de stadsredactie van BN DeStem aan de Markendaalseweg is een raamschildering van de Blind Walls Gallery over 'de 148 van Breda' is te zien. Deze locatie is geen toeval: hier stond vroeger het politiebureau waar de 148 werden vastgehouden.

Koningin Beatrix kwam in 1981 naar Breda voor haar eerste Koninginnedag. Volgens geruchten zouden er honderden jongeren uit het hele land verzamelen om te demonstreren. Nog voordat er ordeverstoringen waren, werden er preventief 148 jongeren hardhandig opgepakt op basis van uiterlijk: een leren jas, een button of het hebben van lang haar als man was al genoeg. De 148 zaten een lange dag in een overvolle politiekooi, zonder eten, drinken en sanitaire voorzieningen.

De rechter verklaarde later dat deze aanhoudingen onrechtmatig waren. Twaalf arrestanten kregen een schadevergoeding. Het incident leidde tot landelijke demonstraties met als slogan ‘Stop Politiegeweld Nu’.

De raamschildering over ‘de 148 van Breda’ is een samenwerking tussen het Stadsarchief en de Blind Walls Gallery. Oktober was de maand van de Geschiedenis, met als thema ‘Protest’. Het verhaal over de 148 van Breda is erg belangrijk in de geschiedenis van de stad en sluit daar naadloos op aan.


Afbeelding