Herdenking Kristallnacht 2014
Herdenking Kristallnacht 2014 Foto: Perry Roovers

Hoogleraren spreken tijdens herdenking Kristallnacht in Breda

Door: Mura Kuijpers Algemeen

BREDA - De Kristallnacht wordt ook dit jaar weer uitgebreid herdacht in Breda. Op 8 november wordt het gesprek gevoerd met verschillende mensen uit de wetenschap. Hoogleraren, maar ook burgemeester Paul Depla, en Job Cohen komen aan het woord bij het Stedelijk Gymnasium in Breda.


“Kunnen we ervan leren?” is de vraag die centraal staat tijdens de herdenkingsin . Daarom zijn hoogleraren Desiree Verweij, Paul Schnabel, Paul Frissen, Bob de Graaff en Frank Hendriks gevraagd ‘te reflecteren vanuit hun vakgebied, of aansluitend persoonlijk aandachtsgebied, op de gebeurtenissen van toen in relatie tot het heden’. Ook Paul Depla, burgemeester van Breda en gepromoveerd aan de Universiteit van Brabant, en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen komen spreken.

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat in 1938 in Duitsland en Oostenrijk de Kristallnacht plaatsvond waarbij 1400 synagogen en bijna 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernietigd. Naast de herdenking bij het Stedelijk Gymnasium Breda zijn er op meerdere plekken in de stad verschillende activiteiten te bezoeken die aansluiten bij de herdenking en nagedachtenis van de Kristallnacht.

Met het thema ‘Herdenken is opnieuw nadenken’ worden ook de aanwezige leerlingen en bezoekers op 8 november betrokken bij de herdenking. De herdenkingsbijeenkomst bij het Stedelijk Gymnasium in Breda begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk. Bekijk de website voor meer informatie over de tijden en locaties van de herdenkingen en activiteiten.