Afbeelding
Foto: Screenshot Radar

Kamervragen over CAK-schuld van 93-jarige Elisabeth Bastiaansen

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - De partijen 50PLUS, VVD en CDA gaan Kamervragen stellen naar aanleiding van de situatie waarin de 93-jarige Elisabeth Bastiaansen uit Breda verzeild is geraakt. De partijen reageren hiermee op de tv-uitzending van Radar, waarin de Bredase samen met haar kleinzoon Marcel en advocaat Marie-José Edelmann hun verhaal deden.

De 93-jarige Bastiaansen werd vorige week geconfronteerd met een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Hierin stond dat mevrouw nog zo'n 20.000 euro moet terugbetalen aan het CAK omdat ze enkele jaren lang een veel te lage eigen bijdrage heeft betaald. Elisabeth woont sinds 2014 in een woonzorgcentrum in Breda. De lage eigen bijdrage was gebaseerd op een tweepersoonshuishouden, maar Bastiaansen is al sinds 2003 weduwe. Toen overleed haar man Piet.

Omdat ze alleenstaand is had de eigen bijdrage vanaf 2014 veel hoger moeten zijn, zo'n 700 euro per maand. Het CAK kwam er in maart van dit jaar achter dat zij een fout hadden gemaakt, het kantoor wist namelijk dat haar echtgenoot vijftien jaar geleden overleden was. Toch eist het CAK de restbijdrage over 2016 en 2017 terug van de Bredase, bij elkaar zo'n 20.000 euro. Wettelijk gezien mag het CAK maximaal voor een periode van twee jaar de eigen bijdrage terugvorderen. Omdat Elisabeth geen 20.000 euro heeft dreigt er beslag gelegd te worden op haar AOW en pensioen, waardoor ze niet meer kan rondkomen. Marie-José Edelmann, die mevrouw Bastiaansen bijstaat als advocaat, heeft beroep ingesteld bij de rechtbank. 

Corrie van Brenk van 50PLUS reageerde geschrokken in de uitzending van Radar. Volgens haar heeft het CAK de fout gemaakt en is deze instantie dus verwijtbaar. Van Brenk meent dan ook dat de organisatie de schuld moet kwijtschelden tot het moment dat de fout in maart van dit jaar ontdekt werd. Naar aanleiding van de uitzending gaat 50PLUS vragen stellen aan de minister. De partij wil weten hoe vaak dit soort fouten voorkomen. Ook VVD en CDA gaan Kamervragen stellen.

Minister Hugo de Jonge van WVS heeft in een reactie op de uitzending van Radar laten weten dat het heel vervelend is dat er een fout is gemaakt en dat mevrouw Bastiaansen wordt verrast met een dergelijke rekening. "Ook het CAK vindt dat en erkent dat er in deze individuele situatie fouten zijn gemaakt. In de bezwaarprocedure heeft het CAK  aangeboden om met elkaar in gesprek te gaan om een passende oplossing te vinden. Het CAK doet dit aanbod opnieuw en heeft mevrouw Bastiaansen en haar kleinzoon benaderd hiervoor. Ik heb begrepen dat dit gesprek er gaat komen."

Hieronder een kort fragment uit de uitzending van Radar: