Afbeelding
Foto: GroenLinks

Aantal fietsers toekomstige snelfietsroute Breda-Tilburg geteld

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - Op de fietsroute tussen Breda en Tilburg wordt op 4 en 6 december namens de provincie Noord-Brabant geflyerd om deelnemers te werven voor een onderzoek naar de (toekomstige) snelfietsroute.

De provincie wil graag weten wat fietsers van de huidige route vinden en hoe ze die ervaren. Doel hiervan is de resultaten te vergelijken met de beleving over een paar jaar, als de geplande snelfietsroute Breda-Tilburg klaar is.

Het is de bedoeling dat in Noord-Brabant in totaal zes snelfietsroutes aangelegd worden. Omdat dit een flinke investering van de betrokken gemeenten en de provincie vergt, wordt het effect van de routes gemeten. Dat gebeurt in de vorm van concrete tellingen van het aantal gebruikers met behulp van tellussen in het wegdek.

Daarnaast worden ook GPS-gegevens van fietsers met een fietsapp verzameld en geanalyseerd. Daarmee kunnen fietsstromen in kaart worden gebracht en ook gegevens over de snelheid van fietsers worden vastgesteld. Op de flyers die op 4 en 6 december uitgedeeld worden staat een link naar de website waar gebruikers de enquête kunnen invullen.

De snelfietsroutes worden volgens de provincie Noord-Brabant van goede kwaliteit: breed, vaak van rood asfalt en ze hebben een goede belijning en markering. Drukke en gevaarlijke oversteken worden aangepast of er wordt bijvoorbeeld een tunnel of viaduct aangelegd. Op die manier is het lekker doorfietsen. Zo wordt fietsen naar het werk een aantrekkelijker optie. Met de aanleg van een uitgebreid netwerk van snelfietsroutes wil de provincie stimuleren dat de fiets een volwaardig alternatief is voor de auto of het openbaar vervoer voor de reis naar werk of school.