WonenBreburg
WonenBreburg

Bredase huurprijzen stijgen niet meer dan inflatie

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA – De komende drie jaar mogen de huren van de sociale huursector gemiddeld met niet meer dan de inflatie worden verhoogd. Ook in Breda wordt deze maatregel toegepast. Dit kan Bredase huurders ongeveer 80 euro per jaar schelen.

In Breda geeft WonenBreburg aan dat zij haar totale huur al jaren niet met meer dan de inflatie hebben verhoogd. Inflatie is de algemene prijsstijging van goederen en diensten en lag vorig jaar op 1,4 procent. “Concreet betekende dit, dat in 2018 13.500 huurders van WonenBreburg geen huurverhoging kregen, in 2017 waren dat 12.000 huurders en in 2016 4800 huurders.”, vertelt Eva Boon van WonenBreburg. “Ook de komende jaren verhogen wij de totale huursom gemiddeld niet meer dan met inflatie.”

Sociaal huurakkoord

Het nieuwe sociaal huurakkoord komt voort uit maandenlange onderhandelingen tussen de Woonbond (huurdersorganisaties) en Aedes (corporaties). Als het aan deze twee partijen ligt, mogen de huren vanaf juli 2019 met niet meer dan de inflatie stijgen. In de afgelopen jaren mocht de huurstijging nog 1 procent boven de inflatie liggen.

Alwel Breda

Ook Alwel Breda geeft net als WonenBreburg aan dat zij de huurwijzigingen al jaren inflatievolgend doorvoeren. “Dit doen wij een keer per jaar en dat gebeurt dan rond juli.”

Laurentius

Laurentius verhoogt ook ieder jaar in de maand juli een deel van haar woningen. “Het afgelopen jaar deden wij dat ruim binnen de norm voor de maximale ruimte voor huursomstijging (de stijging van de huurprijzen van alle woningen van Laurentius bij elkaar) door de minister vastgesteld”, vertelt Leontine Klaase van Laurentius. “Ook aankomend jaar blijven wij uiteraard binnen de toegestane grenzen. In het nieuwe jaar gaan wij eerst in overleg met onze huurdersvereniging de Huurderskoepel over de huurverhogingen.”

Lokale afspraken

De Woonbond en Aedes hebben ook afgesproken dat er ruimte blijft om lokaal te variëren. Dit betekent dat corporaties, huurdersorganisaties en de gemeenten onderling afspraken kunnen maken om de om de huur toch met maximaal 1 procent extra te verhogen. Mits het in de regio nodig is om nieuwe huizen te bouwen en de corporatie te weinig geld heeft om dat te kunnen betalen. Als er een nieuwe huurder in een huis komt hebben corporaties de mogelijkheid om de huur opnieuw te vaststellen.  

Nieuwe regels

In het sociaal huurakkoord komt ook te staan dat de huur niet meer wordt verhoogd bij huurders die teveel betalen in vergelijking met hun inkomen en dat mensen die met hun huur boven de sociale huurgrens van 710 euro zitten en minder zijn gaan verdienen, mogen rekenen op huurverlaging.