Onderzoek Anneville eik
Onderzoek Anneville eik Foto: Perry Roovers /SQ Vision

Commentaar: Lekker makkelijk, stemmen op de Troeteleik

Algemeen

COMMENTAAR - De Troeteleik, zoals de eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout inmiddels wordt genoemd, maakt kans op de titel Europese boom van het jaar. Gewoon even naar de stemwebsite gaan, en door. Zo gefixt. En dat is precies de makke van deze stemming.

Om ervoor te zorgen dat de Anneville Eik de titel verovert, is een stem genoeg. Nou, vooruit. Twee stemmen én je mailadres, want zo werkt Three of the year. Je kiest twee van de veertien genomineerde bomen en bevestigt de stemming via mail.

Daarmee is de stemming een potentiële prooi voor actievoerders. Een stem voor behoud kost immers niks. Zo werd de boom ook al verkozen tot de Nederlandse boom van het jaar. Omdat het zo’n mooie boom is? Of vanwege de geschiedenis gekoppeld aan landgoed Anneville? Of simpelweg omdat toch niemand voor het kappen van een oude boom is?

De stemming zegt wel wat over het sentiment: Die boom moet blijven. Rationeel gezien was dat een kansloze missie. Handhaven van de boom op die plek kost bakken vol geld - 3,5 miljoen becijferde Rijkswaterstaat, hij maakt de verbreding van de weg ingewikkelder én dus duurder. Nu lijkt de emotie de overhand te krijgen.  

De populariteitspoll om Boom van het Jaar toont aan dat er geen link is tussen de wil om de boom te behouden en de roep om verbreding van de A58. Grote kans dat de stemmers die hartgrondig pleiten voor behoud van de eik even hard roepen om verbreding van de snelweg omdat ze er telkens in de file staan. En dat ze ook nog eens alleen in de auto zitten.

Stemmen is lekker makkelijk, maar zoals het hele leven, is de werkelijkheid minder makkelijk. Behoud van de natuur is geen kwestie van stemmen en verder doorgaan met je leven. Daaraan zijn consequenties verbonden. Bijvoorbeeld in gedrag, of in financiële zin.

De stemming zou zinvol zijn als iedere stemmer consequenties verbindt aan zijn stem voor de eik. Bijvoorbeeld door geld te doneren voor behoud. Of door zijn of haar autogebruik aan te passen, door vaker te carpoolen, minder in de spits te rijden of eens de trein te pakken tussen pak hem beet Breda en Tilburg of Eindhoven. Want met een massale gedragsverandering van de weggebruiker is in de ideale wereld helemaal geen verbreding nodig, en kan de Anneville Eik ‘gewoon’ verder vertroeteld worden.

Dit commentaar is geschreven onder verantwoording van de hoofdredactie en verwoordt de mening van de redactie.