Afbeelding
Foto: Pixabay

Hulpverlening voor baby Rivano uit Breda schoot tekort

Door: Peter Houtepen Algemeen

BREDA - De hulpverlening voor baby Rivano uit Breda is duidelijk tekort geschoten. Dat hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Inspectie Justitie en Veiligheid bekendgemaakt na een onderzoek. De baby overleed eind 2017 in het ziekenhuis door mishandeling binnen het gezin waar het verbleef.

In november 2017 ontvingen de inspecties een melding over het overlijden van de baby in Breda als gevolg van kindermishandeling. De melding was voor de inspecties aanleiding onderzoek te doen naar het handelen van de bij het gezin betrokken professionals en instellingen. De inspecties hebben het onderzoek verricht bij de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering (WSS), Careyn Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en ASVZ Ouder & Kind voorzieningen (ASVZ).

De RvdK heeft, na uitvoering van een gedegen onderzoek, in een navolgbaar rapport beschreven wat de ontwikkelingsbedreigingen van de baby zijn en aan welke voorwaarden moest worden voldaan om deze weg te nemen. Alhoewel WSS en ASVZ zich intensief hebben ingezet voor het gezin, beoordelen de inspecties het handelen van zowel WSS als ASVZ als onvoldoende. WSS heeft op alle niveaus binnen de organisatie de beschikbare informatie over het gezin onvoldoende vertaald in concrete risico's voor de baby, met als gevolg ernstige tekortkomingen in het handelen. Mede hierdoor zijn de belangen van de baby in het denken en handelen onvoldoende uitgangspunt geweest. ASVZ heeft in haar denken en handelen zowel het belang van een veilige omgeving voor het kind, als een goede samenwerkingsrelatie met de jeugdbeschermer, onvoldoende centraal gesteld. JGZ bleek slechts zijdelings betrokken bij het gezin. Het aanbod van de jeugdgezondheidszorg aan de baby, het gezin en de ketenpartners was onbekend bij de verschillende ketenpartners.

De inspecties verlangen van ASVZ binnen drie maanden een verbeterplan, dat de inspecties beoordelen.