Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari. Foto: Wijnand Nijs

Zonder provincie geen Vuelta of OV met Utrecht

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Over een week gaat Breda naar de stembus voor de verkiezingen van Provinciale Staten. Maar wat heb je als Bredanaar aan een stem voor de provincie, of beter: Wat heb je aan de provincie?

Jaarlijks werkt Breda honderden keren samen met de provincie. Omdat het gaat om infrastructuur, openbaar vervoer, de bouw van woningen of de aanleg van bedrijventerreinen.  

Ook voor de ontwikkeling van 100 hectare aan binnenstedelijke ruimte trekt de stad op met de provincie. Onder meer om het gebied rond de Gasthuisvelden, het stationsgebied en het Havenkwartier te ontwikkelen.  “Dat krijg je als stad alleen nooit voor elkaar, dan zou het van perceel naar perceel gaan en krijg je nooit het grootstedelijke dat zo gewenst is, ook door de regio”, stelt wethouder Paul de Beer.

Samenwerkingsovereenkomst
Breda sloot daarom afgelopen maand een samenwerkingsovereenkomst met de provincie. “Daarin zeggen we niet: provincie betaal maar, maar trekken we echt met elkaar op en stellen programma’s rond bijvoorbeeld bouw en groen op elkaar af. Samen bepalen we tempo en volgorde. Op die manier krijg je de juiste flow.”

Het gaat niet alleen over bouwen, benadrukt De Beer. “Maar ook over de regionale rol die je speelt voor West-Brabant en Zeeland, bijvoorbeeld op cultureel gebied en wat betreft sport. Denk aan de ijsbaan en het Talentencentrum dat er gaat komen.”

Openbaar vervoer
Een ander punt waarin de rol van de provincie essentieel is: openbaar vervoer. Bijvoorbeeld een goede OV-verbinding tussen Breda en Utrecht. Daarbij gaat het nadrukkelijk om OV, niet per se om een treinverbinding, waarover de afgelopen tientallen jaren geregeld - zonder resultaat - gesproken werd. “Je merkt dat de provincie zich hier hard voor gemaakt heeft om die verbinding erop te krijgen, samen met provincies Utrecht en Zuid-Holland”, geeft wethouder Boaz Adank aan.

De rol van de provincie is essentieel. “Het wordt een stuk kansrijker als iedereen op een lijn ligt. Zij zien dat dit een meerwaarde heeft.” Zeker bij dit soort projecten die over tientallen jaren spelen. De verbinding staat in de programma’s voor de periode 2020-2040. “We zijn nu in de planfase bezig. Nu wordt gekeken naar de businesscase en naar bijdragen. Dat hangt ook af van de plannen. Een spoorlijn valt onder de nationale concessie, OV valt onder de concessies van de provincies.”  

Vuelta
Het gaat - eigenlijk logisch - om zaken die het belang van de gemeente alleen overstijgen. Dat kan ook een evenement zijn, zoals de grote Spaanse wielerronde - de Vuelta - die in 2020 in Nederland start. De derde etappe start vanaf het Kasteelplein in Breda en de finish ligt voor het Chassé Theater in Breda.

De provincie Noord Brabant levert een bijdrage van 950.000 euro in de vorm van een begrotingssubsidie. Breda betaalt zelf ook 950.000 euro aan het evenement, zoals ook provincie en stad Utrecht een bijdrage leveren. “We doen dit met vijf publieke partners”, geeft verantwoordelijk wethouder Daan Quaars aan.

“Dit soort grote evenementen komen niet alleen naar Breda voor Breda. Je ziet dat ook de stad Utrecht, met hun ervaring met de Tour en de Giro een belangrijke rol speelt. In je eentje lukt je dat nooit. Daarvoor heb je partners nodig, vier vanuit ons gezien”, verwijst hij ook naar ‘s-Hertogenbosch, waar de tweede etappe komend jaar start.