Bram (links) uit Breda loopt samen met zijn vrienden de Nijmeegse Vierdaagse
Bram (links) uit Breda loopt samen met zijn vrienden de Nijmeegse Vierdaagse (Foto: Bram Martens)

Bram (35) loopt mee in Vierdaagse: 'Ik doe mee omdat ik een weddenschap heb verloren'

BREDA - Het grootste evenement van Nederland is dinsdag weer van start gegaan. De Nijmeegse Vierdaagse. 44.702 lopers startte dinsdagochtend om 04.00 uur aan de 103e versie wandelevenement. Onder die deelnemers doen ook veel Bredanaars mee. Een van hen is de 35-jarige Bram Martens. 


De wekker ging voor Bram even wat vroeger dan normaal. Stipt om 04.00 uur moest de Bredanaar klaar staan bij de start in Nijmegen. Niet wetend wat hem te wachten stond 
begon Bram dinsdag aan zijn eerste Vierdaagse. Samen met twee oude studievrienden uit Nijmegen begon hij aan de eerste vijftig kilometer. Je zou zeggen dat je je goed voorbereid voor dat soort afstanden, maar dat is voor Bram wel anders. "Ik moet zeggen dat ik maar één keer gelopen heb", lacht de Brabander. "Verder heb ik eigenlijk niet echt getraind voor de Vierdaagse." Al hoewel Bram zo'n zes dagen in de week in de sportschool te vinden is, is het lopen van een Vierdaagse toch wel iets anders. "Ik ben blij dat ik de eerste vijftig kilometer goed doorgekomen ben", zegt hij. "Het enige dat ik er aan over gehouden heb, is een kleine blaar op mijn hak." 

Bram (rechts) met zijn vrienden tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

Door een verloren weddenschap sta ik nu hierDe deelname van Bram ontstond uit een weddenschap tijdens de vorige Vierdaagse. Toen was hij ook in Nijmegen, maar niet als loper. "Ik stond met wat vrienden een biertje te drinken", vertelt hij. "Toen daagde een vriend van me die meeliep mij uit om, als hij finishte, volgend jaar ook mee te doen. En nu sta ik hier." 

Spijt van zijn deelname heeft Bram na de eerste dag nog niet. "Er hangt echt zo'n vette sfeer", laat de Bredanaar weten. "Vanaf 05.00 uur lopen allerlei kleine dorpen hier in de duurt al uit. Dat is echt bijzonder om te zien." Maar niet heel de route is voorzien van feestend en juichend publiek. "Af en toe loop je op lange stukken waar niet veel te doen is", vertelt Bram. "Ik moet zeggen dat het dan wel heftig is hoor. Dan is het blik op oneindig en gaan!"

Voor Bram zit de eerste dag er al weer op. "Ik slaap alle avonden bij een vriend van me", vertelt de Bredanaar. "Hij wordt hier in de buurt, dus dat is lekker handig." Voor de vrienden gaat de wekker weer om 03.15 uur. "Ik ben echt benieuwd hoe fit ik ben na het slapen." 
 

Instagramfimpje van Bram 

Bram finishte de eerste dag om 15.15 uur. Deelnemers hadden tot 17.00 uur de tijd om binnen te komen. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief