Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde / Groennieuws

Droogte zorgt voor vervroegde herfst in het Mastbos

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het is nog net juli, maar wie door het Mastbos wandelt zal het gevoel hebben alsof de herfst zijn intrede al doet. De langdurige droogte heeft ervoor gezorgd dat bij verschillende bomen en struiken het blad al volledig geel is gekleurd. "Het bos lijdt onder de droogte. Af en toe een regenbui is niet genoeg om dat op te lossen. Daarom zie je dat veel bomen al vervroegd hun blad verliezen, om energie te sparen", legt boswachter Floris Hoefakker uit. 

Een overlevingsstand. Dat is waar veel bomen en struiken in het Mastbos momenteel in verkeren. "Dat zie je aan het gele blad van onder andere de vuilbomen", legt Hoefakker uit. "Dat is het soort boom dat heel gevoelig is voor droogte en sowieso altijd al vroeg het blad verliest. Die zijn in het Mastbos inmiddels helemaal geel. De bomen trekken al het water en de energie uit het blad om zichzelf te beschermen. En daardoor lijkt het net alsof het al herfst aan het worden is."

Dat het bos lijdt onder de droogte, zie je niet alleen aan het gele blad. "Je kunt het bijvoorbeeld ook zien aan de vele eikels die vallen. Die zijn nog helemaal niet volgroeid, maar de eikenbomen kunnen de energie niet meer opbrengen." Toch is de zomer dit jaar niet zo droog als die van 2018. Vooral voor komende weken staat er wel wat regen op de planning. Maar volgens boswachter Hoefakker is dat niet genoeg om het probleem te verhelpen. "Aan zo'n regenbui heeft de toplaag wel iets, en de struiken ook. Maar het duurt echt lang voordat water diep in de grond is getrokken en de bomen er iets aan hebben. Zo kunnen beuken niet goed tegen de droogte. Die hebben wel 500 tot 600 liter water per dag nodig. Dat is er nu gewoonweg niet. Ook niet na een paar buien."

Veel kan staatsbosbeheer er niet aan doen. Water geven heeft niet veel zin, én is erg lastig. "Bij jonge aanplant kunnen we soms wel water bijgeven. Maar je kunt niet een heel bos van water voorzien. Alleen al omdat dat water er niet is. Je kunt niet zomaar het water van de Mark door het bos laten stromen, dat is veel te vervuild."

Toekomst

Toch hoeven we ons nog geen écht grote zorgen te gaan maken over het Mastbos, stelt Hoefakker. "Bomen kunnen veel hebben. Die overlevingsstand is er niet voor niets. Maar, daarbij moet ik wel de kanttekening bij plaatsen dat het niet jaren achter elkaar zo moet gaan. Dat houdt het bos niet vol." De enige goede oplossing? Dat is maandenlang regen. "Als het nou twee of drie maanden écht aan één stuk regent, komt het water weer goed op peil. Dus dat zou voor het Mastbos ideaal zijn. Maar voor de Bredanaars is dat wel wat minder leuk natuurlijk."


Afbeelding