De aanhouder wint: toch subsidie voor scouting uit Bavel | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Leden van scouting Frederik Hendrik tijdens de regionale scoutingwedstrijden 2017
Leden van scouting Frederik Hendrik tijdens de regionale scoutingwedstrijden 2017 (Foto: Hanneke Marcelis)

De aanhouder wint: toch subsidie voor scouting uit Bavel

BAVEL - Ze hebben er lang voor moeten strijden, maar scouting Frederik Hendrik uit Bavel heeft haar subsidie over 2018 binnen. De vereniging kwam in haar strijd om subsidie uiteindelijk samen met de gemeente bij de rechter terecht. Daar oordeelde de rechter dat de toewijzing van de subsidie niet zorgvuldig was verlopen en dat de gemeente opnieuw een besluit moest vormen. En dat nieuwe besluit was wél in het voordeel van de vereniging.


Scouting Frederik Hendrik is blij. De verenging krijgt 5000 euro subsidie over het jaar 2018. En daar is een lange strijd aan vooraf gegaan. Want in het plan dat de thematafel schreef, was geen ruimte voor subsidie voor de scoutingvereniging. "Wij ervoeren de thematafels als oneerlijk", legt bestuurslid Jacob Marcelis uit. "We zijn een kleine vereniging bestaande uit vrijwilligers. Maar zaten aan tafel met semi-professionele organisaties met betaalde krachten. Daar konden we niet tegenop. Ook al hebben we echt geprobeerd om ons te laten horen." 

De gemeente Breda keurde het plan van de thematafel goed. En dat betekende dus dat de scoutingvereniging, net als alle andere scoutingverenigingen in Breda, buiten de boot viel. Maar waar andere verenigingen het erbij lieten zitten, hield Frederik Hendrik vol. De vereniging maakte bezwaar. En kwam zo uiteindelijk samen met de gemeente Breda voor de rechter terecht. "Wij wilden een eerlijke kans krijgen. Voor het nieuwe subsidiebeleid met de thematafels werd ingevoerd, ontvingen wij altijd wel een kleine subsidie. Onze activiteiten zijn niet veranderd. Dus waarom hebben we dan nu ineens geen recht meer op geld?", legt Marcelis uit. 

Rechter

De rechter boog zich over het vraagstuk, en gaf de scoutingvereniging uit Bavel gelijk over het subsidiesysteem. Dat is 'onzorgvuldig' omdat de grote partijen er baat bij hebben om geen subsidie toe te schrijven aan de kleinere partijen, stelde de rechter. Die uitspraak legde een bom onder het subsidiebeleid van de gemeente Breda. In een interpellatiedebat van de gemeenteraad gaven wethouders De Bie en Haagh toe dat er belangrijke 'reparaties' nodig zijn om het systeem eerlijk te kunnen maken. Die eerste maatregelen zijn al getroffen. Zo komt er apart budget voor subsidies voor kleinschalige initiatieven. 

Besluit

Maar voor scouting Frederik Hendrik bleef het nog lange tijd spannend. De gemeente had 12 weken de tijd gekregen van de rechter om opnieuw een besluit te nemen over de subsidie voor de scouting. En half juli kwam het verlossende woord: de vereniging krijgt tóch haar 5000 euro subsidie. "We zijn er natuurlijk heel blij mee. We zijn als kleine vereniging heel trots op onze enthousiaste vrijwilligers en leden. Maar hebben de financiële steun echt nodig om er ook de komende jaren mee door te kunnen gaan." Een realistische kanttekening plaatst Marcelis er dus wel bij. "Dit besluit is heel fijn. Maar we hopen natuurlijk vooral dat wij, en ook alle andere scoutingverenigingen in Breda, komende jaren weer gehoord worden binnen het systeem van de subsidieverdeling."


 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief