Liesbos Breda
Liesbos Breda (Foto: Wijnand Nijs)

Staatsbosbeheer start met bomenkap: 'Liesbos aan verjonging toe'

BREDA - Staatsbosbeheer start op maandag 26 augustus met het uitvoeren van boswerkzaamheden in het Liesbos. Tijdens de werkzaamheden, die tot begin oktober zullen duren, worden door de boswachters geselecteerde bomen gekapt. Zij maken plaats voor een 'volgende generatie bomen', meldt staatsbosbeheer.


Het Liesbos is toe aan verjonging. "Bossen met veel oude bomen zijn prachtig maar ook heel kwetsbaar", aldus boswachter Floris Hoefakker namens Staatsbosbeheer.  "Bomen hebben niet het eeuwige leven en wanneer een deel afsterft is het van belang dat de volgende generatie bomen alweer klaar staat om deze plaatsen in te vullen. Een gevarieerd bos met bomen van diverse leeftijden en meerdere boomsoorten is een veerkrachtig bos. Ziektes en plagen hebben minder kans om toe te slaan en stormen veroorzaken minder schade."

Naast recreatie, cultuurhistorie en natuurwaarde is ook duurzame houtproductie een van de functies van het bos. De werkzaamheden worden uitgevoerd om een aantal bomen meer ruimte te geven om zich verder te ontwikkelen én om ruimte te maken voor een nieuwe generatie bomen. Door openingen te maken in het bos valt er meer licht op de bosbodem. Het gevolg is dat zaden kunnen ontkiemen en jonge bomen zich verder kunnen ontwikkelen. "Er wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit, bos blijft dus bos."

Voorafgaand aan de werkzaamheden worden in het hele bos nesten, vossenbouwen, nestholtes in bomen en andere kwetsbare locaties en soorten zorgvuldig geïnventariseerd. De opbrengsten van het hout komen ten goede aan het natuurbeheer van Staatsbosbeheer.

De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn wegens beschadigingen door bosbouwmachines en vrachtwagens. De paden worden, na afronding van de werkzaamheden, zo snel mogelijk hersteld, aldus Staatsbosbeheer. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met borden en/of linten zodat bezoekers niet verrast worden door de machines.

Mura Kuijpers


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief