Afbeelding
Foto: Roy Froma

Josephine (18) uit Prinsenbeek is de mooiste van Nederland: 'Het moet allemaal nog even doordringen'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA/PRINSENBEEK - De mooiste tiener van Nederland komt uit Prinsenbeek. Afgelopen weekend sleepte Josephine Onderdonck als eerste Brabander ooit de titel Miss Teen of the Netherlands binnen. En dat betekent dat zij ons land volgend jaar mag vertegenwoordigen bij de internationale wedstrijd in Guatemala. "Ja, dat is echt ongelofelijk. Maar het moet allemaal eerst nog even bezinken hoor", vertelt Josephine enthousiast. 

Veel mensen zullen missverkiezingen vooral kennen als iets Amerikaans. Maar ook in Nederland bestaat er een grote jaarlijkse missverkiezing, namelijk die waarbij Miss Beauty, Miss Teen en Miss Intercontinental worden gekozen. Voor die tweede titel, die speciaal voor tieners is, werd Josephine gescout via Instagram. "Ik had zelf nooit bedacht om aan zoiets mee te doen. Maar toen ik gescout werd om mee te doen aan de selectiedag, ben ik me erin gaan verdiepen. Zo sprak ik met een finaliste van vorig jaar en zij vertelde me dat het veel meer inhoudt dan alleen een knap gezicht zijn. Je leert veel mensen kennen, en ontwikkelt jezelf enorm."

Selectie

In totaal meldden zo'n 4200 meiden zich aan voor de strijd om één van de drie titels. "De concurrentie was echt super groot." Tot Josephines eigen verbazing kwam ze echter zonder problemen door de eerste selecties heen. "Eerst werd er per provincie een selectie gemaakt van 100 meiden. Daarna werden het er dertig, toen vijftien." Met die vijftien meiden ging Josephine een traject in om alle aspecten van de missverkiezing onder de knie te krijgen. "Je moet dan denken aan workshops dansen en catwalk lopen. Maar ook aan je presentatie en je beheersing van de Engelse taal. Want als miss moet je ook een Engelstalige speech houden."

En dat ging Josephine meer dan goed af. Ze werd gekroond tot Miss Noord-Brabant, en mocht afgelopen vrijdag de eer van de provincie verdedigen bij de nationale finale in Hilversum. 

Tekst gaat verder onder de foto.


Finale

"Ik heb me echt súper goed voorbereid op de nationale finale", blikt Josephine terug. "Er zaten bijvoorbeeld drie dansen in, en ik ben helemaal geen danseres. Dus daar heb ik extra hard op geoefend." Ook besluit ze zich naar aanloop van de finale niet af te laten leiden door feestjes, terwijl al haar leeftijdsgenoten daar thuis natuurlijk wel mee bezig waren. "Ik dacht steeds, feestjes komen er genoeg. Maar deze kans krijg ik maar één keer. Ik denk dat die focus me ook wel echt geholpen heeft." Na veel zenuwslopende catwalkrondes, dansoptredens en de Engelse speech kreeg Josephine vrijdagavond dan eindelijk het verlossende woord te horen: zij is dé Miss Teen of the Netherlands.

"Ik vind het echt geweldig. Maar eigenlijk was voor mij het feest al compleet toen de top drie bekend was. Want de twee meiden die nummer twee en drie zijn geworden zijn ook echt mijn beste vriendinnen uit de groep. We hadden al afgesproken dat als één van ons zou winnen, de anderen mee zouden gaan naar Guatemala." Dus eigenlijk voelde de top drie voor Josephine al als winnen. "Maar ik ben natuurlijk wel blij dat ik het uiteindelijk ben geworden", voegt ze er lachend aan toe.

Toekomst

Josephine heeft nu een klein jaar om zich voor te bereiden op de finale. "Ik heb afgelopen juli mijn havo afgerond op het Mencia en had al besloten om een tussenjaar te gaan doen. Met die keuze ben ik achteraf wel héél blij. Want dit jaar wordt druk genoeg." Maar wát Josephine allemaal precies gaat moeten doen voor de internationale wedstrijd, dat weet ze allemaal nog niet precies. Eerst maar eens laten doordringen dat ze gewonnen heeft. "Ik krijg echt super veel leuke reacties. Ook van mensen waar ik het helemaal niet van had verwacht. En ik heb echt honderden berichtjes gekregen via Facebook, Instagram en Whatsapp. Mijn telefoon is echt ontploft. Dus ik ga maar eens starten met die allemaal bekijken en beantwoorden. Dat lijkt me een goed begin."