Gemeente wil extra maatregelen treffen rond Zuidelijke Rondweg: prijskaartje is bijna 1 miljoen euro | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Na twee maanden van werkzaamheden ging de weg weer open.
Na twee maanden van werkzaamheden ging de weg weer open. (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl)

Gemeente wil extra maatregelen treffen rond Zuidelijke Rondweg: prijskaartje is bijna 1 miljoen euro

  algemeen

BREDA - De gemeente wil bijna een miljoen uittrekken om de leefbaarheid rondom de Zuidelijke Rondweg te verbeteren. Dat is vandaag bekend gemaakt na resultaten van het ANTEA-rapport. Aan de infrastructuur van de weg hoeft de komende tien jaar niks meer veranderd te worden. 


Onderzoeksbureau Anteagroup heeft het afgelopen jaar, samen met de omgeving, in de opdracht van de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar de verkeerssituatie op de weg. Daarin zijn mogelijke maatregelen voor de korte, middellange en lange termijn bekeken. Uit de resultaten blijkt dat de werkzaamheden die afgelopen zomer zijn uitgevoerd voor een langere periode dan eerder was verwacht, geschikt zijn. Er wordt dan ook verwacht dat er de komende tien jaar geen aanvullende infrastructurele wijzigingen meer nodig zijn. 

Leefbaarheid
Het onderzoek heeft wel een aantal maatregelen voorgesteld ter verbetering van de leefbaarheid. Omdat de gemeente een aantal van deze maatregelen wil gaan treffen, vragen zij de Bredase gemeenteraad om 950.000 euro beschikbaar te stellen. Hier wordt binnenkort een besluit over genomen. 

De eerste maatregel is bedoeld om de Zuidelijke Rondweg en zijn omgeving te vergroenen voor zowel de omwonenden als de gebruiker. De tunnelbak ter hoogte van de Ginnekenweg wordt met groen bekleed. Daarnaast wordt de haag langs de Franklin Rooseveltlaan verbeterd. Er wordt verwacht dat dit voor geluidsreductie kan zorgen. De tweede maatregel is gericht op de verkeersveiligheid. Het wegbeeld vanaf de kruising Diaconesseweg wordt aangepast, waardoor de overgang van 70 naar 50 kilometer per uur duidelijker zichtbaar wordt. Hierdoor wordt de snelheid van het autoverkeer op de Graaf Engelbertlaan omlaag gebracht. Wat het geluidsniveau en uitstoot ten goede komt.

Werkzaamheden
Afgelopen zomer vonden er twee maanden lang werkzaamheden op de Zuidelijke Rondweg plaats. Deze bestonden onder andere uit de aanleg van extra rij- en opstelstroken. Daarnaast werden invoegstroken verlengd. Het groot onderhoud aan de Fatimatunnel is tegelijkertijd ook uitgevoerd. Hier wordt geluid reducerend asfalt aangelegd.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief