Veilig Verkeer Nederland luidt noodklok over gevaarlijke N-wegen

  algemeen

BREDA - Veilig Verkeer Nederland en ANWB trekken vandaag aan de bel over de veiligheid op provinciale wegen. In de Telegraaf roepen de organisaties provincies op om meer geld uit te trekken voor de veiligheid op de provinciale wegen. Dat is een reactie op het stijgend aantal dodelijke verkeersongelukken in ons land. 


86 procent van de dodelijke verkeersongelukken vinden plaats op provinciale en gemeentelijke wegen. Dat zegt Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland (VVN), in een interview met de Telegraaf. De VVN en ANWB vinden dat provincies hun verantwoordelijkheid moeten nemen en gezamenlijk 30 miljoen uit moeten trekken om de wegen te verbeteren. Iedere provincie zou dan ongeveer drie miljoen in moeten leggen. 

Groot probleem
De afgelopen jaren is het aantal verkeersdoden telkens gestegen. Zo kwamen er in 2018 678 mensen om het leven, het jaar daarvoor 613. Daarnaast raakten er nog zo'n 22.000 ernstig gewond. "Dus de noodzaak is overduidelijk", aldus de VVN-woordvoerder tegen de Telegraaf. Slechts zes procent van het hele wegennetwerk in Nederland is een provinciale (N) weg. "Een vijfde van de dodelijke slachtoffers vallen hier. Dat is een onacceptabel percentage waar aan gewerkt moet worden", zegt Markus van Tol, woordervoerder van ANWB, in hetzelfde artikel. 

Een deel van de ongevallen gebeuren natuurlijk door te hard rijden, met een slok op achter het stuur zitten of appen. "Maar naast gedrag, worden ook veel ongelukken veroorzaakt doordat onze provinciale wegen niet ruim bemeten zijn. Met een breedte van gemiddeld 7,50 meter behoren onze N-wegen zelfs tot de smalste ter wereld", legt Patrick Rugebregt van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uit aan de Telegraaf. De stichting pleit voor bredere wegen en het onmogelijk maken van inhalen. "In de praktijk betekent dat rijstroken van 2,75 meter en als dan twee vrachtwagens elkaar passeren hoef je niet vreemd op te kijken als er één in de berm belandt." In Noord-Brabant vallen de meeste doden met 150 slachtoffers. 

Ongevallen op N-wegen rondom Breda
Rondom Breda ligt de Bredaseweg (N263), de Rijksweg (N282) en de Wagenbergsebaan (N282). Op deze provinciale wegen zijn er de afgelopen jaren ook een aantal ongelukken gebeurd. Hieronder zetten wij er een aantal op een rij. 

4 december 2009
Een 26-jarige Bredanaar is na een ernstig ongeval op de Bredaseweg bij Chaam in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. De man reed op vrijdagavond even voor 00.00 uur tegen een andere auto aan. Hij werd in kritieke toestand van het Amphia Molengracht naar het Elisabethziekenhuis in Tilburg vervoerd. Daar bezweek hij uiteindelijk aan zijn verwondingen. De bestuurder van de andere auto hield een gebroken pols aan het ongeval over. 

9 augustus 2013
Op de kruising van de Bredaseweg/Rijsbergseweg/Montenslaan tussen Breda en Rijsbergen gebeurde op vrijdag 9 augustus 2013 een ernstig eenzijdig ongeluk. Een man zou veel te hard hebben gereden waarna hij de controle over het stuur verloor. De auto begon zo wild te tollen dat de man hierbij uit de wagen werd geslingerd. Het slachtoffer kwam neer in het hekwerk naast de weg. De hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen met spoed ter plekke. De brandweer heeft de man los moeten knippen waarna hij met de ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. 

26 juli 2015
Een vrouw die als bijrijdster in een auto op de Rijksweg tussen Dorst en Breda zat, raakte lichtgewond nadat de auto een lantaarnpaal raakte. Hoe de botsing werd veroorzaakt, is niet bekend. De auto raakte de paal net voor het industrieterrein Minervum. De gewonde vrouw werd met onbekende verwondingen door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

10 december 2015
Een 69-jarige fietser overleed na een aanrijding met een auto op de N282 tussen Breda en Dorst op een oversteekplaats met stoplichten. Een traumahelikopter landde op de N282. Het slachtoffer is op straat tevergeefts gereanimeerd. De bestuurder van de auto werd aangehouden vanwege de standaardprocedure als er sprake is van een dodelijk ongeval. 

2 december 2016
Een fietser raakte zwaargewond na een aanrijding met een auto op de N282 tussen Breda en Tilburg. Hulpdiensten kwamen met spoed ter plekke. Om assistentie te verlenen landde er ook een traumahelikopter. De weg werd daardoor enkele uren afgesloten. 

29 oktober 2017
Een scooterrijder raakte gewond nadat hij op de Bredaseweg (N263) in botsing kwam met een stadsbus. Het was onduidelijk waardoor het ongeval gebeurde. De 18-jarige man is met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Tilburg. 

26 februari 2019
Bij een verkeersongeluk op rijksweg N282, ter hoogte van Molenschot, is die dag een 55-jarige vrouw uit Breda om het leven gekomen. Het slachtoffer reed rond 14.30 uur vanuit Breda in de richting Tilburg toen ze in botsing kwam met een vrachtwagen die op de andere weghelft reed. De vrachtwagenchauffeur probeerde de auto te ontwijken en kwam tegen een boom tot stilstand. De vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen. De Bredase zat alleen in de auto. De vrachtwagenchauffeur en de bijrijder raakten niet gewond.