Afbeelding
Foto: MATHIJS-TROMP

Vijf jaar Pier15: van skatepark tot culturele instelling

Door: Bregje Kop algemeen

BREDA - Inmiddels is Pier15 bij zo ongeveer iedere Bredanaar wel bekend. Maar dat is wel anders geweest. Vijf jaar geleden opende het skatepark voor het eerst haar deuren. "We dachten een skatepark te beginnen met af en toe iets leuks, maar nu zijn we een volwaardig culturele instelling."

Vijf jaar geleden had Rinse Staal niet durven dromen dat Pier15 zou uitgroeien tot wat het nu is. "Tot nu toe is het vooral een heel groot avontuur geweest", vertelt de skater. "Ik ben zo ontzettend trots op wat we tot nu toe hebben bereikt", zegt hij trots. Pier15 heeft meerdere dagen in de week een programma met de meest uiteenlopende evenementen. "We zijn vijf jaar geleden gestart met een kleinschalig groepje", vertelt Staal. "Nu hebben we mensen fulltime in dienst en zijn we altijd druk bezig met leuke projecten." 

Het Nederlands Kampioenschap Skateboarden 2017 bij Pier15 (Tekst gaat verder onder de video.)
 
In vijf jaar Pier15 is er veel gebeurd. "Een van de mooiste momenten vond ik het optreden van Rolando Bruno", vertelt de organisator. "De eerste keer dat deze artiest langskwam was de sfeer zó uniek. Dat was echt heel leuk. Uiteindelijk is hij nog twee keer teruggekomen." Op skateboardgebied weet Staal gemakkelijk zijn mooiste moment te benoemen. "Dat moet het Nederlands Kampioenschap geweest zijn. Dat was de eerste grote wedstrijd", vertelt hij. "Je bouwt een skatepark om te skaten en dan is zo'n NK natuurlijk wel het ultieme."
 
Festival Vieze Anita 2019 bij Skatepark Pier15 (Tekst gaat verder onder de video).

Pier15 heeft zich de afgelopen jaren flink gevestigd in Breda. "We hebben bewezen dat we waarde hebben en plek geven voor mensen die anders geen plek in Breda vinden", vertelt Staal fier. "Daar willen we de komende jaren zeker op voortbouwen", laat hij weten. "We willen veel blijven programmeren en blijven groeien. Haveneiland moet een plek worden waar mensen in het weekend willen zijn."

DE GROTE PIER15 SHOW - 5 jarig jubileum

Normaal gesproken is skatepark heilige grond, maar zaterdag 5 oktober komt daar verandering in. "Dan vieren we daar ons vijfjarig jubileum; de Grote Pier15 Show." Om 20.00 uur barst het feest aan de Veilingkade los. "Met als centraal thema het terug kijken op vijf jaar Pier15." In het skatepark gaat lichtkunstenaar Co2RO los om het park om te toveren tot een droomwereld. Dj's van Vieze Anita, Surf & Turf Fest en Haveneiland zorgen voor de plaatjes. "We gaan vieren dat we vijf jaar hebben gehaald en dat we de volgende nog veel mooier gaan maken."

DE GROTE PIER15 SHOW is de kick-off van een week vol events. Van zondag 6 oktober tot en met vrijdag 11 oktober is de entree voor het skatepark gratis. Daarnaast vindt er op 8 oktober een skatenight plaats. Op 9 oktober kan er gesmuld worden bij Pier15. Het 'Woensdagavond diner // Pier15 vindt dan plaats. Op donderdag de 10e kunnen de voetjes van de vloer tijdens Palmbomen II. Glittersokken sluit vrijdag 11 oktober de feestweek af.