Afbeelding
Foto: Bredavandaag

Crowdfunding voor Thijs van der Molen: 'Hij verdient een waardig afscheid'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het overlijden van de markante Bredanaar Thijs van der Molen zorgde afgelopen weekend voor emotionele reacties. De zanger die onder andere bekend is van het nummer 'NAC, ik hou van jou' overleed op 80-jarige leeftijd. Maar geld voor de uitvaart is er niet. Daarom hebben onder andere Boerke Verschuren, Tjaard Gimbrère, CM.com en Zuylen de handen ineen geslagen. "Thijs verdient gewoon een waardig afscheid. Daarom hebben we een crowdfunding opgezet om de kosten voor zijn begrafenis te kunnen dekken", legt Johan de Vos van Boerke Verschuren uit.

Een armengraf. Dat is wat er dreigt voor het Bredase icoon Thijs van der Molen. Het is de goedkoopste vorm van een afscheid die er bestaat in Nederland. Want geld voor de begrafenis is er niet. "Dat is natuurlijk Thijs zijn eigen schuld. Daar moeten we ook eerlijk over zijn. Hij was een icoon, maar hij maakte wel wat onhandige keuzes. Hij was zo iemand waarbij alles in het café draaide om de gezelligheid en niet per se of dat de rekeningen ook betaald werden", vertelt Johan de Vos. "Maar dat wil niet zeggen dat hij nu geen waardig afscheid verdient. Daarom zijn we met een clubje mensen bij elkaar gaan zitten en wat rond gaan bellen, en hebben we een crowdfundingactie opgezet om het noodzakelijke bedrag bij elkaar te krijgen."

Want dat is waar het om gaat. Een noodzakelijk bedrag, waarmee dingen als de kist en het rouwvervoer kunnen worden betaald. "We zamelen geen geld in voor een grote plechtigheid, maar puur voor de zaken die nodig zijn om te zorgen dat het een waardig afscheid is en geen armengraf", legt De Vos uit. 

Icoon

Tjaard Gimbrère, Johan de Vos, de mensen van CM.com en van Zuylen. Allemaal leverden ze net als Boerke Verschuren een bijdrage om de actie op poten te zetten. "Zuylen deed bijvoorbeeld zelf al een duit in het zakje, en CM.com verzorgt de crowdfundingpagina", legt de Vos uit. In totaal moet er tussen de 4.000 en 6.000 euro opgehaald worden om de kosten te dekken. En bij dat bedrag zijn de zeker nog niet, dus De Vos hoopt dat er nog veel donaties binnen zullen komen. "Thijs is een Bredaas icoon. We willen gewoon graag een waardig afscheid voor hem. Dat verdient hij."

Mocht er onverhoopt meer geld binnen komen via de inzamelingsactie dan dat er nodig is voor de uitvaart, dan wordt het overige bedrag gedoneerd aan twee goede doelen, namelijk de Stichting Alzheimer en een hospice voor gehandicapte kinderen. "Dat zijn twee goede doelen die Thijs nauw aan het hart lagen. Hij schreef het nummer 'Dag Meneer' over Alzheimer. En één van zijn kleinkinderen was zwaar gehandicapt."

Wil jij ook een steentje bijdragen aan de uitvaart van Thijs van der Molen? Doneren kan via deze link: https://qrtsjing.com/checkout/36NVFPP/0 Het bedrag staat standaard ingesteld op 7,60 euro, maar een ander bedrag overmaken is ook mogelijk via de link.