Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws
foto's

Nieuwsgierig publiek bezoekt Maczek-tentoonstelling op Kasteelplein

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Voorbijgangers keken dit weekend wel even raar op toen zij allerlei metalen grijze wanden op het Kasteelplein zagen. Daar is namelijk het Generaal Maczek Museum begonnen met een openlucht tentoonstelling ter ere van de Poolse bevrijder. Het is een van de activiteiten waarmee Breda 75 jaar bevrijding viert. 

De bijna 400 vierkante meter grote expositie op het Kasteelplein gaat over de eerste Poolse pantserdivisie van Generaal Maczek. Aan de binnenzijde van de metalen wanden wordt verteld over het leven van de generaal, divisie en de bevrijding van Breda. 

Vanaf zaterdag is de tentoonstelling op het Kasteelplein voor iedereen gratis te bezoeken. Tussen 09.00 uur en 18.00 uur wordt er door middel van audio in het Nederlands, Pools en Engels uitleg gegeven bij de expositie. Het indrukwekkende labyrint verlaat Breda weer op zondag 3 november. Daarna gaat deze nog langs andere plaatsen die door Generaal Maczek zijn bevrijd. 

75 jaar bevrijding

Breda werd in oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie bevrijd van de Duitsers. Dat is deze maand 75 jaar geleden. Om dat te vieren vinden er in oktober diverse activiteiten plaats om deze bijzondere gebeurtenis te herdenken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding