De award die Breda mee naar huis mocht nemen.
De award die Breda mee naar huis mocht nemen. (Foto: Gemeente Breda)

Breda verkozen tot meest toegankelijke stad van Europa

  algemeen

BREDA - Breda is gisteravond tijdens de European Smart Tourism Awards in Helsinki in de prijzen gevallen. De stad is verkozen tot meest toegankelijke stad van Europa. Dat maakte de gemeente vandaag bekend. De overall prijs is gegaan naar Gothenburg (Zweden) en Malaga (Spanje). Ook werd er gisteren door achttien Bredase organisaties een toegankelijkheidsakkoord ondertekend. 


Deze awards belonen bijzondere bijdragen van steden aan slimme, innovatieve en inclusieve strategieën voor toerisme. Tijdens de avond worden prijzen uitgereikt in vijf categorieën: duurzaamheid, digitalisering, cultureel erfgoed, creativiteit en toegankelijkheid. Breda blinkt uit in die laatste. De stad is woensdagavond in Helsinki winnaar geworden van de 'European Smart Tourism Award in Accessibility 2020'. De jury was vooral onder de indruk van de manier waarop Breda samen met ervaringsdeskundigen werkt aan het wegnemen van barrières en drempels.

Helaas greep de gemeente net naast de overall prijs. Deze ging naar Gothenburg (Zweden) en Malaga (Spanje). Naast die drie steden waren ook Bratislava (Slowakije), Bremerhaven (Duitsland), Karlsruhe (Duitsland), Ljubljana (Slovenië), Nice (Frankrijk), Ravenna (Italië) en Turijn (Italië) genomineerd. De steden gaven deze week een pitch, waarna de winnaars werden gekozen. 

Breda brengt het samen
Wethouder Boaz Adank ziet de prijs als een fantastische beloning voor alle initiatieven die de afgelopen jaren in samenwerking met andere partijen zijn ingezet. "Onder de koepel 'Breda brengt het samen' hebben we de jury kunnen overtuigen van onze voortgang op ambities, met name op het gebied van toegankelijkheid. Deze prijs kan dus worden gezien als een groot compliment aan alle Bredanaars. Zij zorgen samen voor een welkom en gastvrij gevoel voor iedereen."

Volgens Hildegard Assies, directeur Citymarketing Breda, sluit het goed aan bij de positionering als stad. Daarnaast versterkt het volgens haar de profilering van Breda als gastvrije toeristische bestemming. "Het is een aanjager voor ontwikkeling en geeft ons bovendien toegang tot een internationaal platform van kennis, data en ervaringen."

De award die Breda meer naar huis mocht nemen. (Tekst gaat verder na foto)

Toegankelijkheidsakkoord 
Gisteravond hebben achttien Bredase organisaties een lokaal toegankelijkheidsakkoord getekend. Hierin verklaren zij zich in te zetten om Breda echt toegankelijk en inclusief te maken. Zo moet ervoor gezorgd worden dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving en erbij horen. Miriam Haagh, wethouder gezondheid, is blij met het akkoord. "We zetten ons al jaren in om ervoor te zorgen dat iedereen mee telt en mee kan doen in Breda. Dat doen we niet alleen, maar samen met partners, organisaties en ervaringsdeskundigen in de stad. In het verleden is gebleken dat juist dat bijzondere samenwerkingsverband tot successen kan leiden. Dat nu 18 organisaties verklaren zich nog sterker in te zetten voor een toegankelijk en inclusief Breda maakt mij trots." 

Het akkoord was een van de speerpunten van de Bredase Vervolgagenda Toegankelijkheid 2019-2020 die afgelopen zomer is opgesteld door partijen in de stad in afstemming met ervaringsdeskundigen. Maar met achttien organisaties ben je er nog niet volgens de wethouder. "Tegelijkertijd nodig ik ook andere organisaties uit zich aan te sluiten, want samen kunnen we ervoor zorgen dat Breda echt die inclusieve en toegankelijke stad is die we voor ogen hebben." 

 




NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief