De eerste patiënten worden naar binnen gebracht.
De eerste patiënten worden naar binnen gebracht. (Foto: TOM VAN DER PUT)

Succesvolle verhuisdag voor Amphia: 362 patiënten overgebracht naar nieuwbouw

BREDA - Het Amphia kan zichzelf een schouderklopje geven. Het is het ziekenhuis gelukt om vandaag 362 patiënten over te verhuizen naar de nieuwbouw op locatie Molengracht. Rond 09.15 uur kwam vanochtend de eerste patiënt vanuit locatie Langendijk aan, waarmee de nieuwbouw officieel geopend was. 


Al tijden werd er uitgekeken naar het moment waarop de nieuwbouw van het Amphia bij locatie Molengracht in gebruik kon worden genomen. Na veel voorbereidingen was het vandaag dan eindelijk zover. Er werd een grote logistieke actie op touw gezet om 44 patiënten vanuit Langendijk naar Molengracht te vervoeren. Vanaf 09.00 uur werden bedlegerigen met een speciale vrachtwagen overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis. 

De zeventien maanden oude Floor de Zwart kwam samen met haar vader Nick als eerste patiënt aan bij het ziekenhuis. Als welkom ontvingen zij een bloemetje van Olof Suttorp, voorzitter van de raad van bestuur van het Amphia Ziekenhuis. Vele patiënten volgden nog. Even voor 15.00 uur arriveerde de laatste rit, die werd begeleid door vijf motoragenten. Het laatste stuk gingen zelfs de zwaailichten én sirenes nog even aan. Via de kelder van het ziekenhuis, ook wel de 'aorta' genoemd, werden nog 318 patiënten vanuit het oude gebouw van Molengracht naar de nieuwbouw gebracht.

De zeventien maanden oude Floor de Zwart is de eerste patiënt. (Tekst gaat verder na foto)

Grote operatie
Om dit voor elkaar te krijgen werden er 80 verhuizers, ruim 100 vrijwilligers, 5 motoragenten en 35 verkeersregelaars ingezet. "Het is niet alleen een patiënt van A naar B brengen", vertelde projectleider Gerard Jacobs. Hij is tevreden met de dag. "Om negen uur zijn we met de eerste wagen gaan rijden. Zeventien minuten later is deze aangekomen bij het Molengracht. We lopen mooi op schema, dus daar ben ik trots op en tevreden mee." De gehele operatie is uiteindelijk zonder noemenswaardige problemen verlopen. 

Toch zit het er nog niet op voor het ziekenhuis. Nadat vandaag een groot deel van de patiënten zijn verhuisd, worden morgen meerdere poliklinieken overgebracht naar het nieuwe pand. Maandag gaat het ziekenhuis, inclusief poliklinieken, dan echt 'open'. Toch is de verbouwing daarna nog niet afgerond. Het oude gebouw wordt volledig gerenoveerd in de stijl van het nieuwe ziekenhuis.

De speciale vrachtwagen wordt door de politie begeleid.

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief