Het beeld is weer teruggekeerd op zijn oude plek.
Het beeld is weer teruggekeerd op zijn oude plek. Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

Na twee jaar is de sokkel weer gevuld: Hercules weer te bewonderen in het Valkenberg

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - Oplettende parkbezoekers hebben het waarschijnlijk al gezien: Hercules staat weer in het park. Maar liefst twee jaar was het beeld weg. Maar sinds begin deze week staat het beeld terug op zijn plek. Althans, een replica dan. 

Bijna twee jaar geleden werd het standbeeld van Hercules in het Valkenberg van zijn sokkel gehaald. Het beeld, dat in het vierkant stond dat vaak door jongeren wordt gebruikt als een geliefde hangplek, was verweerd en beschadigd. Daarom werd het weggehaald en zou er een replica komen. En die is afgelopen dinsdag op zijn plek gehesen.

Niet alleen het beeld is nieuw. De hele hangplek heeft een flinke renovatie gehad. Wekenlang is er gewerkt aan het leggen van nieuwe bestrating, het realiseren van ijzeren plantenbakken en het planten van nieuwe hagen. Zo kreeg het hele vierkant een nieuwe look, en is het voortaan makkelijker te onderhouden.

Hercules

Het beeld van Hercules laat de Griekse held zien met de leeuw van Nemea. Dat verhaal uit de Grieke mythologie vertelt over één van de opdrachten die Hercules (in het Grieks Herakles genaamd) uitvoerde voor de koning. Hij moest de leeuw doden en de huis meenemen als bewijs. Na ruim een maand lukte dat Hercules. Hij droeg de leeuwenhuis als mantel, en wordt zo dan ook regelmatig afgebeeld op schilderijen en op beelden.

De werkzaamheden toen deze nog in volle gang waren: