Nationaal Hitteplan van kracht: drink voldoende en beperk lichamelijke inspanning | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Shutterstock

Nationaal Hitteplan van kracht: drink voldoende en beperk lichamelijke inspanning

BREDA - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) activeert vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan. Het wordt de komende week in heel Nederland tropisch warm.


Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen. Mensen wordt gevraagd extra op elkaar te letten. Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

Mensen met een kwetsbare gezondheid moeten komende dagen extra alert zijn. Onder personen met een kwetsbare gezondheid vallen onder anderen baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, bewoners van verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Zij kunnen eerder oververhitten of uitdrogen.

Dit staat in het Nationaal Hitteplan:

- Drink voldoende.
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
- Zoek de schaduw op.
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond.
- Hou de woning koel met zonwering, een ventilator of airconditioning.
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Smorwaarschuwing

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de smogwaarschuwing in.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief