Bredase klokken luiden morgenochtend precies 75 keer | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Bredase klokken luiden morgenochtend precies 75 keer

BREDA - De Bredase kerkklokken zijn morgen precies 75 keer te horen. Dat ter gelegenheid van het jubileumjaar 75 jaar vrijheid. 


Het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden was met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Daarom luidt het Klokkenluidersgilde Breda op die dag 75 keer. Dat gebeurt iets na 11.00 uur.

"Als Klokkenluidersgilde Breda zijn wij benaderd vanuit Groot-Brittannië met het initiatief ‘Ringing out for Peace, VE Day 75’", aldus het gilde. "Zij herdenken het einde van de Tweede Wereldoorlog door een vredesboodschap over de hele wereld te verspreiden en nu zoveel mogelijk klokken te luiden. Op 15 augustus. Als Klokkenluiders Gilde Breda willen wij, en hopelijk vele klokkenluiders in Nederland, ons ook daar graag bij aansluiten. De Bredase Nassauklok zal op aangepaste handmatige wijze te horen zijn met 75 klokslagen. Voor ieder verstreken jaar 1 klokslag."

Door corona kunnen massale herdenkingen en vieringen niet doorgaan. Het klokluiden kan wel doorgaan. Zo wordt toch nog een beetje stilgestaan bij onze vrijheid.