Nazomeren: aankomende dagen lokaal mogelijk 32 graden | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Nazomeren in Breda
Nazomeren in Breda (Foto: Henk Voermans)

Nazomeren: aankomende dagen lokaal mogelijk 32 graden

BREDA - Zonneaanbidders kunnen hun hart de komende dagen ophalen. We krijgen namelijk een paar dagen nazomer. Hierbij kan de temperatuur lokaal oplopen tot 32 graden. Dat meldt Weeronline. Vanaf woensdag wordt het weer minder warm en de kans op een recordlate hittegolf is dan ook 'maar' 20 procent. 


Maandag wordt het bijna overal zomers warm met 25 tot 28 graden in de kustprovincies en 28-29 graden in het midden en oosten. Limburg en delen van Brabant, maar ook de Achterhoek en het oosten van Zeeuws-Vlaanderen maken kans op een tropische dag met ruim 30 graden. Op het Wad is het 23-25 graden. De zon schijnt uitbundig.

Nazomerperiode 
Dinsdag wordt de warmste dag van deze nazomerperiode. Op grote schaal wordt het 29 graden en flirt de temperatuur met de 30 graden. In Brabant, Limburg, Gelderland en in delen van Overijssel en Zeeland kunnen we tropische waarden verwachten van 30-32 graden. Lokaal wordt het mogelijk 33 graden en dat zou voor zo laat in september uniek zijn. In Zuid-Holland kan het in de duinen en in regio Rotterdam 30 graden worden. In het noordelijk kustgebied is het 25-28 graden.

Deze waarden worden gemeten in de schaduw in het open veld, dus wie in de volle zon in de tuin gaat zitten zal merken dat de een eigen thermometer hogere waarden aangeeft. De hitte kan leiden tot de warmste Prinsjesdag uit de geschiedenis, maar ook dagrecords zullen sneuvelen. Als het in De Bilt 30 graden wordt is het niet alleen de warmste 15 september ooit gemeten, maar ook voor het eerst dat het zo laat in het seizoen officieel tropisch warm wordt.

Woensdag is de wind noordelijk en iets minder warm. Doordat er niet alleen zon is, maar ook wat sluierbewolking zal de temperatuur minder hoog uitvallen. Met 22 tot 28 graden is het nog steeds heerlijk weer, maar het is lang niet zeker dat het in het zuidoosten 30 graden wordt.

Recordlate hittegolf
Voor een hittegolf moet het na de hitte van dinsdag op woensdag nog een keer 30 graden worden en donderdag nog één keer 25 graden of meer. Op dit moment schetst het weermodel voor Limburg donderdag maxima van 22-23 graden. Daarmee is nog een kleine kans op een regionale hittegolf, maar mogelijk schiet de nazomer iets tekort. Als het tot een hittegolf komt dan is deze recordlaat. De hittegolf van september 1947 was tot nu toe de laatste ooit gemeten. Deze duurde van 11 tot en met 16 september.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief