Afbeelding
Foto: FOTOGRAFIE BART HOMBURG / ORANJE FONDS

De kleding van Máxima bewonderen? Het kan in de Grote Kerk

Door: Redactie Algemeen

BREDA - In de Grote Kerk Breda heeft Royal Fashion Design een tentoonstelling geopend waarin recente en nieuwe ontwerpen van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen centraal staan. Royal Fashion Design toont zijn gerenommeerde ‘koninklijke’ ontwerpen - waarvan vele door koningin Máxima bij officiële gelegenheden gedragen zijn - en een serie nieuwe creaties die speciaal in opdracht van de Grote Kerk Breda zijn ontworpen.

Royal Fashion Design stelt de beroemde ‘koninklijke’ ontwerpen van Mattijs van Bergen ten toon in de Grote Kerk. Vele hiervan zijn door koningin Máxima bij officiële gelegenheden gedragen. Bovendien wordt er een nieuwe serie creaties getoond die speciaal zijn ontworpen in opdracht van de Grote Kerk Breda. “De hedendaagse ontwerper past met zijn gelaagde en kleurrijke ontwerpen als geen ander binnen het koninklijke en historische kader van de Grote Kerk Breda.” 

Koninklijk Nederland 

De verbinding tussen de Grote Kerk Breda en het koninklijke Nederland gaat al eeuwen terug. In de 15de en 16de eeuw lieten de voorvaderen van de huidige koninklijke familie, de Nassaus, de Grote Kerk Breda bouwen in een rijke, Brabants gotische stijl. Dit belangrijke Rijksmonument  is naast symbool van pracht en praal ook de rustplaats van negen Nassaus en de eerste prins  van Oranje die in de imposante Prinsenkapel in de Grote Kerk Breda begraven liggen. Voor de  bouw en inrichting van de kerk hebben de Nassaus met regelmaat belangrijke ambachtslieden  en kunstenaars opdrachten gegeven. Nu, in de 21ste eeuw, wil de Grote Kerk Breda weer als  opdrachtgever een podium bieden aan talentvolle jonge ontwerpers en kunstenaars. Met Royal Fashion Design bijt Mattijs van Bergen het spits af die past binnen deze visie, waarin erfgoed  en hedendaagse makers samenkomen.

Nieuwe Collectie Grote Kerk Breda 

Voor de presentatie Royal Fashion Design zullen de ontwerpen van Mattijs van Bergen in de nissen, aan beide zijbeuken van de Grote Kerk Breda, worden gepresenteerd. In de tentoonstelling wordt per ontwerp ingegaan op de inspiratiebronnen en het ontwerpproces. In een korte film vertelt Mattijs hoe de nieuwe collectiestukken voor de Grote Kerk Breda tot stand zijn gekomen. Voor deze collectie werkte Mattijs samen met diverse ambachtslieden. De nieuwe collectiestukken zijn geïnspireerd door de sterke vrouwen van Nassau en de geschiedenis van de Grote Kerk Breda. Zo zijn Johanna van Polanen en het harnas van Engelbrecht II inspiratiebronnen voor Mattijs.  

De creaties zijn een ode aan de vrouw en belichten haar als muze, godin, heldin, koningin,  beschermer en als gever van leven. Creative Luxury for Headstrong Women - de centrale visie  van Van Bergens werk - sluit naadloos aan bij Breda én bij de Grote Kerk Breda. Zo kent iedereen in Breda de spreuk, die in 1667 is gegraveerd op de grote Nassauklok van de kerk: “Die tot Breda in vreucht wil leven, die moet de vrouwen de overhant geven.” 

Meer informatie over de tentoonstelling en de Stichting Grote Kerk Breda vindt u op www.grotekerkbreda.nl

Over Mattijs van Bergen 
Mattijs van Bergen werd in 1980 in Beuningen geboren als zoon van een edelsmid en een  kunstschilder. Na het behalen van zijn ArtEZ bachelor vervolgde hij zijn studie aan het Central Saint Martins College in Londen. Zijn plissés, handgemaakte en geborduurde applicaties, gelaagdheid van stoffen en verrassende kleur- en materiaalcombinaties karakteriseren zijn handschrift. Zijn eerste collecties maakten al snel indruk in de modewereld, zo won hij in 2012 de prestigieuze Dutch Fashion Award. Na zijn studie start hij zijn eigen label en verovert de internationale modewereld. In 2015 breekt hij met de dwingende snelheid van het conventionele modesysteem en zoekt hij volledige toewijding in het ontwerpen van seizoen onafhankelijke collecties met duurzame, tijdloze ontwerpen voor particulieren. Daarnaast ontwierp hij kostuums voor nationale en internationale theater- en operagezelschappen en maakte hij statement-stukken als The Amsterdam Rainbow Dress, die aandacht vraagt voor landen waar homoseksualiteit nog steeds verboden is. Tevens was hij verantwoordelijk voor de bedrijfskleding van onder andere Monuta en de Efteling. Eind 2019 schonk Mattijs van Bergen een aantal van zijn creaties aan het Centraal Museum in Utrecht.