Foto: Hanneke Marcelis

Eerlijk toegeven dat je eenzaam bent? Nieuwe campagne moet taboe doorbreken

BREDA - De eenzaamheid in Breda aanpakken. Dat is wat wethouder Miriam Haagh graag wil doen. “Maar als ik een feestje geef voor eenzame mensen, dan komt er niemand”, legt ze uit. “Er rust een taboe op eenzaamheid. Met de nieuwe campagne +één willen we die taboe doorbreken, en eenzaamheid bespreekbaar mensen.”


Bij eenzaamheid wordt altijd snel gedacht aan eenzame ouderen. Maar de doelgroep is veel groter dan dat, legt wethouder Haagh uit. “Juist in de afgelopen anderhalf jaar hebben we gezien hoe breed eenzaamheid is. Sommige mensen hadden rijk gevulde levens met allerlei clubs en verenigingen en natuurlijk hun baan. Maar wat blijft van dat vluchtige contact over wanneer die activiteiten stilliggen? En als je niet meer naar kantoor toe mag?”, legt ze uit. 

Met de campagne +één, die bestaat uit verschillende posters en een video, worden de instanties en organisaties die zich inzetten tegen eenzaamheid in de spotlight gezet. Want er is in Breda enorm veel tegen eenzaamheid. Denk aan fietsmaatjes, buddy to buddy, digimaatjes, eet met je hart, jongerenwerk Surplus en Zorg voor elkaar Breda. “We hebben echt voor iedereen die op zoek is naar wat extra contact een passend aanbod. Het is nu dus vooral zaak om te zorgen dat eenzaamheid bespreekbaar wordt, en dat mensen de stap naar zo’n organisatie durven zetten.”

Studenten
Met de nieuwe campagne wordt ook uitgebreid ingezet op het betrekken van studenten. Want ook onder die doelgroep is de eenzaamheid fors toegenomen. “Zoveel studenten willen genieten van hun studententijd in het bruisende Breda, maar zitten in plaats daarvan thuis achter een laptop. Ook zij kunnen eenzame gevoelens ervaren. Met deze campagne richten we ons dus ook expliciet op hen.”

Naast de posters en de video is ook een fysiek bankje, in de vorm van een +, een onderdeel van de campagne. Als het aan wethouder Haagh ligt komt dat bankje op allerlei plekken in Breda te staan. In de openbare ruimte, maar bijvoorbeeld ook bij organisaties en sportverenigingen. “Dat plan zijn we nog aan het uitwerken, maar het lijkt me enorm mooi als we dat kunnen realiseren. En dat we via zo’n bankje mensen echt kunnen stimuleren om het gesprek over eenzaamheid aan te gaan.”

Bryan is de initiatiefnemer van Brabant Maatjes: “Ik heb me een tijd alleen gevoeld. Had weinig uitjes met vrienden. Toen ik mijn gevoel deelde met anderen bleek ik niet de enige te zijn. Even contact met elkaar om te horen hoe het gaat of samen een drankje doen, heeft mij al geholpen. Ik wilde anderen met ditzelfde gevoel op weg helpen en daarom ben ik Brabant Maatjes gestart. Een plek waar iedereen welkom is, zonder labels. Op Facebook hebben we al 1100 leden. De behoefte is dus groot.”