<p>Een grensrechter op het voetbalveld. Foto ter illustratie</p>

Een grensrechter op het voetbalveld. Foto ter illustratie

(Foto: Shutterstock)
Uitgelicht

Door één klap veranderde het leven van deze scheidsrechter voorgoed: ‘Ik heb nog iedere dag pijn’

BREDA - 27 september 2020. Dat is de datum die bij Stefan* in zijn geheugen gegrift staat. Op die dag reisde hij af naar Breda om scheidsrechter te zijn bij een wedstrijd tussen Groen Wit en Terneuzen. In de laatste minuut van de wedstrijd werd hij hard op zijn gezicht geslagen en raakte hij bewusteloos. De dader werd nooit gepakt. “Er moeten mensen zijn die weten wie dit gedaan heeft. Ik wil dat zij zich melden.”


Voor Stefan (57) is er een leven vóór en na 27 september 2020. Zijn leven veranderde drastisch door de mishandeling op het voetbalveld van het Bredase Groen Wit. “Ik ervaar nog elke dag de gevolgen van de mishandeling. Ik heb nog iedere dag hoofdpijn en kom moeilijk uit mijn woorden. En ook emotioneel zijn de gevolgen groot. Ik heb PTSS, en zie de beelden nog vaak voor me.”

Mishandeling
Stefan was al tientallen jaren actief als scheidsrechter voor de KNVB, toen hij op 27 september 2020 samen met zijn vrouw afreisde naar Breda. Daar moest hij scheidsrechter zijn bij de wedstrijd tussen Groen Wit en Terneuzen. “De hele wedstrijd verliep al niet soepel. Ik kreeg erg veel commentaar. Op een gegeven moment kwam er een toeschouwer het veld op. Daardoor moest ik de wedstrijd 11 minuten voor het einde stilleggen.” Na een korte onderbreking werd samen met de aanvoerders besloten de wedstrijd toch uit te spelen.

In de laatste minuut van de wedstrijd gaf Stefan een strafschop aan Terneuzen. De spanning was op dat moment om te snijden. “De keeper stopte die strafschop, maar kwam daarbij wel te vroeg van de lijn. Daardoor kon ik niet anders dan de strafschop opnieuw laten nemen.” Op dat moment liep het helemaal mis. De keeper kwam spugend op hem af, waarna ook meerdere toeschouwers hem bestormden. Eén iemand sloeg Stefan hard op zijn gezicht. “Die klap kwam op mijn slaap. Vervolgens werd ik ook nog hard geduwd. Ik kwam toen verkeerd terecht, en raakte bewusteloos.” Stefan liep een whiplash, een scheurtje in een nekwervel en PTSS op. Hij kwam op een lange wachtlijst voor revalidatie terecht, en verloor zijn baan. 

Daders
Groen Wit werd door de KNVB gestraft naar aanleiding van het incident, en de politie startte een onderzoek. Maar de dader die Stefan de duw gaf waarmee hij verkeerd terecht kwam, is nog niet opgepakt. Dit komt doordat het een toeschouwer was die geen onderdeel was van de voetbalvereniging. Maar voor Stefan en zijn vrouw is dat moeilijk te verkroppen. “Er zijn gewoon mensen in Breda die weten wie dit gedaan heeft. Dat kan niet anders. Dat de politie de zoektocht nu lijkt te hebben opgegeven, is voor ons niet te accepteren.” Dat is de reden dat het stel nu de publiciteit op zoekt. “We roepen de dader en andere mensen die tips hebben op om zich te melden. Mijn leven is door dit incident verwoest. Daar móet iemand straf voor krijgen”,

*Stefan is een fictieve naam. Vanwege zijn veiligheid wil de scheidsrechter niet met zijn eigen naam in de krant.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief