Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Start van wietproef opnieuw uitgesteld: ‘Telers hebben meer tijd nodig’

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - De start van de wietproef in tien Nederlandse steden, waaronder Breda dit najaar is uitgesteld. Dat maakt de burgemeester van Arnhem bekend in een raadsbrief. De geselecteerde telers hebben meer tijd nodig. Het is nog onduidelijk wanneer het experiment dan wel van start gaat. 

Tien Nederlandse steden zouden dit najaar van start gaan met een experiment waarin de levering, inkoop en verkoop van cannabis legaal was. “De ministers vertelden ons dat een start van het experiment, voorafgegaan door een overgangsfase, in september of oktober van dit jaar niet haalbaar is”, aldus de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de gemeenteraad. Er zijn momenteel nog teveel onzekerheden om van start te gaan. 

Na een strenge selectieprocedure zijn er telers uitgekozen. Zij gaven in gesprekken aan dat er een langere voorbereidingstijd nodig is dan zes maanden om genoeg en kwalitatief goede hasj te kunnen leveren. Daarnaast kunnen de telers dan voldoen aan alle voorwaarden die belangrijk zijn voor een gesloten coffeeshopketen. Het blijft dan ook nog even onduidelijk wanneer de proef wél van start gaat. Pas wanneer duidelijk is dat de telers voldoende wiet kunnen aanbieden binnen de grenzen van het experiment, wordt er een nieuwe startdatum afgesproken. De start van de proef werd eerder al uitgesteld vanwege de coronacrisis. 

De discussie over de werking van het huidige gedoogbeleid loopt al lang. Vooralsnog kopen coffeeshops hun wiet via de illegale weg, wat zorgt voor criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen. In het huidige beleid is de verkoop van hennep in coffeeshops onder voorwaardes gedoogd, maar de productie en aanlevering van hennep is verboden. Omdat dit de nodige problematiek met zich meebrengt, werd er het experiment voor een gesloten coffeeshopketen bedacht. Daarin kopen coffeeshops hun voorraad bij telers die legaal wiet verbouwen en wordt er gekeken of het mogelijk is om de teelt van cannabis legaal te maken. Daarnaast moet het experiment uitwijzen wat de effecten zijn op criminaliteit, veiligheid, overlast en volksgezondheid. 

Subsidie

De overheid maakte in 2020 bekend 710.000 euro beschikbaar te stellen voor de proef met legale wietteelt in Breda. Voor het aanloopjaar wordt 150.000 euro uitgekeerd en voor de vier uitvoeringsjaren daarna 140.000 euro. Breda krijgt het geld voor de looptijd van vijf jaar. “Daarmee komen de ministers hun toezegging na een substantiële bijdrage te geven aan de deelnemende gemeenten in de kosten”, aldus burgemeester Paul Depla destijds in een brief aan de gemeenteraad. 

Wietproef

De ‘wietproef’ wordt uitgevoerd in tien gemeenten. Naast Breda doen Almere, Arnhem, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad mee. De wietproef loopt 4 jaar.

Lees hier wat er komt kijken bij de voorbereidingen van de legale wietkweek.