Foto: Tom Doms

Meer dan 400 mensen positief getest na Ploegendienst festival

BREDA - Zo’n 420 festivalbezoekers zijn positief getest op corona nadat ze het populaire festival Ploegendienst hebben bezocht. Dat laat GGD West-Brabant aan het AD weten. De GGD benadrukt wel dat er niet kan worden vastgesteld of deze mensen de besmetting ook daadwerkelijk op het festival hebben opgelopen.


Op zowel zaterdag 3 en zondag 4 juli verzamelden 10.000 feestvierders zich bij de Galderse Meren voor het eerste festival sinds meer dan een jaar. Het Bredase Ploegendienst was één van de eerste festivals dat weer door mocht gaan na de versoepelingen van de coronaregels. Bezoekers moesten zich voorafgaand aan het festival wel laten testen via Testen Voor Toegang óf zij moesten volledig gevaccineerd zijn. Bij de ingang van Ploegendienst werden die QR-codes gecontroleerd. Alleen mensen met een QR-code die een negatieve test of vaccinatie bewees, mochten bezoekers het festivalterrein op.

Het Testen voor Toegang verliep niet zonder problemen. Zo ontstonden er de dagen voor het festival lange rijen bij Testen voor Toegang bij Breepark. Bij Breepark moesten Bredanaars ruim een uur in de rij staan voor hun test. Inmiddels is het systeem met Testen voor Toegang voor de horeca en festivals alweer teruggedraaid, vanwege de extreem grote toename van het aantal besmettingen. 

Besmettingen

Veel nieuwe besmettingen zijn te linken aan het uitgaansleven en festivals. Vandaag is bekend geworden dat ook na Ploegendienst meer dan 400 bezoekers hebben laten weten positief getest te zijn. Daarmee is Ploegendienst absoluut niet het enige festival dat te maken heeft met een groot aantal besmettingen. Zo zijn er na het Utrechtse Verknipt festival al meer dan 1000 mensen positief getest.

Dat GGD benadrukt wel dat het niet mogelijk is om vast te stellen wanneer de besmettingen precies hebben plaatsgevonden. De besmette festivalgangers kunnen ook voor of na het festival besmet zijn geraakt met het coronavirus. Van de 424 besmette festivalgangers na Ploegendienst komt ongeveer 70 procent uit de regio. De overige 30 procent is afkomstig uit een andere regio. 

Redactie,
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief