Jordy en Pascal bij Jan van Sundert.
Jordy en Pascal bij Jan van Sundert. (Foto: Krijn ten Hove)

Op de Werkvloer bij Jan van Sundert: ‘Het mooie is dat we het samen als team doen’

BREDA - Je brengt het grootste deel van je leven door op de werkvloer. Dan is het belangrijk dat je werk hebt waar je plezier aan beleeft en uitdaging uit haalt. In de rubriek ‘Op de werkvloer bij’ gaan wij in gesprek met mensen die passie hebben voor hun baan. Vandaag: Pascal en Jordy, die beide werken bij Jan van Sundert Keukens, Badkamers en Tegels. 


Pascal werkt al 21 jaar bij Jan van Sundert en Jordy inmiddels 3½ jaar. Beiden zijn het er over eens: ze hebben het getroffen bij deze werkgever. “Toen ik hier kwam werd ik eerst een jaar opgeleid. Ik kwam uit een spuiterij en had in een fabriek gewerkt, dat was iets anders dan keukens monteren en service verlenen aan klanten”, vertelt Pascal. Ook Jordy begint over zijn opleidingstraject: “Ik wist niets van sanitair toen ik hier begon. Ik ben toen goed opgevangen en er was een goed inwerktraject. Nu werk ik inmiddels zelf nieuwe mensen in en kan zo doorgroeien in het bedrijf.”

Geen dag is hetzelfde

Pascal monteert keukens, meet in bij klanten en doet service bezoeken. Geen dag is dan ook hetzelfde. “Als je gaat monteren, ben je vaak één of meerdere dagen op een project. Ga je servicebezoeken doen, dan varieert het van twee tot soms wel acht klanten per dag.” De mooiste reacties zijn toch wel als de keuken eenmaal geplaatst is, mensen hebben soms een aantal dagen thuis gekampeerd en ineens staat de keuken er en is het huis weer netjes. Die blijdschap is mooi om te zien.” Voor hem is het prettig dat alle bezoeken goed voorbereid zijn. “Iedere ochtend staat de bus klaar met alle materialen en gereedschappen die diezelfde dag nodig zijn. Als ik ’s morgens binnenkom pak ik mijn werklijsten en kan ik me rustig voorbereiden op mijn dag. De mensen zijn blij als je komt en monteren is ook communiceren met de klant. Dat is, naast het technische werk, misschien wel het leukste. Je hebt klanten die je je gang laten gaan, maar ook klanten die graag meegenomen willen worden in het proces. Die vragen je waarom je iets doet, ook dat is leuk.” Vervolgens worden er meerdere projecten als voorbeeld genoemd. “Mijn mooiste project was in een huis in Dronten bij mensen die daarheen verhuisden. Daar mochten wij een keuken leveren.”

Ruimte om te groeien

Jordy kent een heel andere achtergrond. Hij komt voort uit de supermarktwereld maar kreeg daar moeite met de ruime openingstijden en het combineren van het werk met zijn privéleven. “Ik ben toen op zoek gegaan naar iets anders met klanten. Al meteen bij het eerste gesprek klikte het.” Op de vraag wat hem dan zo bevalt, somt hij vier punten op: “Het is een leuke club om mee te werken, je krijgt waardering, je krijgt de vrijheid om mee te denken en is ruimte om te groeien.” Ook voor Jordy ziet geen dag er hetzelfde uit. “Natuurlijk speelt de mailbox een rol in de opening van de dag. Je loopt je afspraken na, bereidt ze voor en zorgt voor de opvolging en administratie. En natuurlijk help je de klanten. Dat is het leukste. Een klant adviseren doe je door goed te luisteren en niet door zelf te praten. De meeste klanten weten namelijk al wat ze niet willen. Het is aan mij om te luisteren en ze te begeleiden in waar zij wel naar zoeken.”

Adviezen visualiseren

Eén van de grootste pluspunten van Jordy’s werk is dat hij de adviezen goed kan visualiseren voor de klant. “Wij kunnen ter plekke voor de klant een 3D tekening maken. Ze kunnen hierdoor direct meekijken hoe het er uit gaat zien. In samenspraak met de klant sturen we hierin bij. Na het verkoopgesprek volgt de uitwerking. Van de eerste afspraak tot aan de levering begeleid ik het proces.” Gevraagd naar zijn mooiste project zegt hij resoluut: “De eerste. Je weet nog niet alles, je moet soms nog zoeken en toch verkoop je een mooie badkamer waar de mensen blij van worden. Dat blijft je altijd bij.”

Het bedrijf is inmiddels in handen van de derde generatie, bestaat 52 jaar en telt 55 medewerkers. “Het mooie is dat we het samen als team doen”, laat Pascal aan het eind van het gesprek nog even weten om zo de saamhorigheid binnen het team te benadrukken. Ook Jordy benadrukt de teamspirit bij Jan van Sundert als belangrijk onderdeel voor goede resultaten en een goede sfeer, “We zijn een hecht team.”

Naam: Pascal (54)
Opleiding: Industrieel spuiter
Gezinssituatie: Getrouwd, 1 zoon

Naam: Jordy (32)
Opleiding: MBO, HBO
Gezinssituatie: Samenwonend, zoon van 1,5 jaar

Krijn ten Hove,